Naslovnica Zanimljivosti Beč: Pet puta...

Beč: Pet puta dnevno oko svijeta sa vozilima javnog gradskog prijevoza

Oko 2,6 miliona putnika, koliko ih je dnevno u Beču, ne mogu zalutati, javni gradski prijevoz ih brzo, sigurno i udobno doveze do cilja.

27

Podzemne željeznice, tramvaji i autobusi bečkog preduzeća za javni gradski prijevoz “Wiener Linien” prešli su u 2018. godini ukupno 78 miliona kilometara. To je za 400.000 kilometara više u odnosu na 2017. godinu, što odgovara razdaljini između Zemlje i Mjeseca.

Vozila svakog dana pređu preko 210.000 kilometara, a to odgovara razdaljini kao da su više od pet puta obišli planetu Zemlju. “Koristiti javni gradski prijevoz je za mnoge Bečlije svakodnevnica. Uz to svako aktivno doprinosi zaštiti klime. Jer onaj ko se odluči za podzemnu željeznicu, tramvaj ili autobus uštedi 80 posto ugljendioksida”, kaže gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

Najviše kilometara prošle godine u Beču prešli su autobusi sa 39,4 miliona kilometara. Tramvaji su prešli put od 22,8 miliona kilometara, a podzemne željeznice 16,5 miliona kilometara.

Svake godine Grad Beč i “Wiener Linien” ulažu u proširenje javnog prijevoza i poboljšanje ponude.

“Javni prijevoz je okosnica gradskog saobraćaja. Grad raste i zato se ponuda mora stalno širiti”, rekao je generalni direktor “Wiener Linien” Günter Steinbauer.

Međutim, inovativni projekti kao što su automatizovana vožnja, recikliranje energije i e-mobilnost su također na dnevnom redu.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.