Naslovnica BiH Politika Bećirović: Št...

Bećirović: Šta oligarhija oko Dragana Čovića želi zaštititi

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović za Vijesti.ba prokomentarisao je poruke američkog senatora Rogera Wickera, koji boravi u višednevnoj posjeti BiH tokom koje će se susresti sa domaćim zvaničnicima.

63

Naime, Wicker je jučer poručio da građani trebaju ostaviti po strani zaštitu etničkih privilegija koje ih udaljavaju jedne od drugih. Također, naveo je da priče o uspostavljanju trećeg entiteta ili otcjepljenju u BiH predstavljaju kršenje duha Dejtonskog mirovnog sporazuma i opasnost za stabilnost BiH.

Bećirović ističe da se radi o uglednom republikanskom senatoru iz Mississippija, koji već više od 10 godina obnaša tu dužnost, a prije toga bio je kongresmen u Predstavničkom domu.

Prema njegovom mišljenju, Wickerove poruke nisu ništa novo kada je u pitanju civilizirani svijet.

– Potpuno je jasno da se nacionalistička oligarhija oko Dragana Čovića želi zaštititi, čak i ojačati svoje brojne privilegije – smatra Bećirović.

Navodi kako je nedavno razgovarao sa ljudima bliskim njemačkoj kancelarki Angeli Merkel na temu nedavne posjete članova Predsjedništva BiH Berlinu i razgovora sa njom.

– Njihovi komentari na prijedlog izmjena Izbornog zakona, koje je predložio HDZ BiH je da je nazadnjački, prevaziđen i kada bi ga upotrijebili u Evropi, vratili bi je nekoliko stoljeća unazad i vjerovatno u nove ratove. U fokusu svih političkih rješenja mora biti građanin odnosno državljanin. U BiH se pokušava iskoristiti etnički moment za manipulacije, koje su u funkciji održanja i dolaska vlast istrgnute iz svakog civilizacijskog kontinuuma. Jasno je da u svakom civiliziranom rješenju, a o tome brine moderno pravo i moderni pravni sistemi, u fokusu mora  biti građanin, kao što je jasno da Dragan Čović i HDZ-ova oligarhija oko njega nikada neće imati više privilegija nego kao što to imaju sada – poručio je Bećirović.

Naglašava da neće biti nikakvog trećeg entiteta.

– Cijenu za tzv. treći entitet platili su hrvatski Srbi, a stvaranjem trećeg entiteta moralo bi se sve vratiti u prethodno stanje, a to znači povratak hrvatskih Srba u Hrvatsku. To je bio međunarodni aranžman koji je tada dogovoren i sproveden i činjenica koju Dragan Čović prešućuje – rekao je Bećirović.

Smatra kako je Srbija jasno upozorena, i to sa ruske strane, da bi svaka priča o pripajanju Republike Srpske Srbiji značila gubitak Vojvodine.

– Stvari nisu nimalo jednostavne, kao što ih pokušavaju predstaviti Milorad Dodik, Aleksandar Vulin, Ivica Dačić pa čak i Aleksandar Vučić. Ne treba zaboraviti ni na tajni dogovor između Rumunije i Mađarske u vezi dijelova istočne Srbije oko položaja Vlaške (Rumunske) zajednice. Ima mnogo toga što Srbija i sadašnji vrh prešućuju, a mogao bi im se vratiti kao veliki boomerang – zaključio je Bećirović.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.