Naslovnica Preporuka Benisio del T...

Benisio del Toro, pravi holivudski antiheroj

Del Toro, koji je rođen u Portoriku, jedan je od retkih latino glumaca koji glumi u holivudskim franšizama gde hispano glumci dobijaju samo sporedne uloge

38

U filmovima kao što su „Dežurni krivci“, „Putevi droge“, „Star Wars: Poslednji džedaj“ i dva filma iz serijala „Osvetnici“, Benisio del Toro je bio ekonomičan igrač sa neverovatnim skorom upečatljivih trenutaka u vrlo kratkom vremenu provedenom na ekranu.

Tek kada je snimio „Escape at Dannemora“, osmodelnu mini seriju za Showtime je shvatio da mora da uspori. Snimanje je potrajalo gotovo sedam meseci.

„Bio je to maraton“, prisetio se. „Morao sam da naučim da se povučem i duboko udahnem inače bih eksplodirao“.

Miniserija i „Sicario: Day of the Soldado“, neočekivani nastavak trilera iz 2015. početak su nove ere za Del Torove filmske persone, pokazatelj da njegova ekstenzivna karijera ulazi u novu brzinu.

Del Toro, koji je rođen u Portoriku, jedan je od retkih latino glumaca koji glumi u holivudskim franšizama gde hispano glumci dobijaju samo sporedne uloge.

Sa 51, on odaje utisak tihe osetljivosti dok govori promuklim glasom. Od proboja u „Dežurnim krivcima“ 1995. gde je igrao manju ulogu Fenstera, Del Toro je do vrha stigao prekko uloga u filmovima „Sneč“, „21 gram“ i „Grad greha“.

Oskar za najbolju sporednu ulogu za „Puteve droge“ (2000) nije od njega preko noći napravio zvezdu ali je tiho počeo da dobija glavne uloge u filmovima „Things We Lost in the Fire“ (2007) gde je igrao sa Hale Beri i dvodelnom biografskom filmu o Če Gevari koji je i producirao „Che“ (2008).

Njegov lik u „Sikariju“ je i ubica iz naslova filma na španskom i gotovo mitska figura koje se svi boje a retki ga vide.

„On predstavlja bes protiv nasilnog narko rata – zlo koje iz njega proizilazi“, kaže Del Toro o liku. „On je žrtva narko kartela i postao je potpuno bezosećajan, poput kocke leda“.

Pvi film u kome su igrali Emili Blannt i Džoš Brolin, je zastrašujuće promišljanje o moralnom dvosmislu i nasilju koje se događa širom granice Teksasa i Meksika. Film, koji je režirao Denis Vilnuev je imao atmosferu i ritam umetničkog filma a sličan debi na blagajnama.

Ali je mnogo bolje prošao u inostranstvu gde je postao umeren hit sa zaradom od 85 miliona dolara, dok mu je budžet bio 30 miliona. Scenarista Tejlor Šeridan je pronašao producente za trilogiju „Sikario“.

Del Toro je, kao što je radio tokom cele karijere, svom liku iz „Day of te Soldado“ dao živopisne detalje. Takođe je radio i na oblikovanju drugih likova u priči. Na njegov predlog, jedan od njih je napisan kao gluvi čovek koji komunicira znakovnim jezikom.

Del Toro je osmislio i scenu pogubljenja, izabravši brzo okidanje sa kažiprstom koji iznova okida okidač. Rezultat je tolikko dobro izgledao na filmu da je iskorišćen i za trejler i postao je i meme.

Del Toro, koji živi u Los Anđelesu i ima šestogodišnju ćerku sa starletom Kimberli Stjuart, u likove koje glumi ubacije delove lične istorije. DiDžej, plaćenik koga je igrao u „Poslednjem džedaju“ je mucao, a taj detalj lik duguje Del Torovom ocu.

Njegov otac, koji i dalje živi u Portoriku, bio je i indirektni izvor za scenu pogubljenja u „Day of the Soldado“. Del Toru je ideja brzog pucanja pala na pamet pre nekoliko godina, kada je video nekoga kako tako puca u streljani.

„Odrastao sam okružen oružjem“, kaže dok se priseća kako je sa ocem pucao u prazne flaše. „Moj otac je bio u vojsci a deda mi je bio pandur – poštujem oružje ali i znam koliko opasno može da bude“.

Del Toro ima vere u svoju profesionalnu reputaciju – „Hemfri Bogart, Al Paćino i Denzel Vošington su igrali dosta loših momaka“, kaže, ali je jako svestan uloge njegovog etničkog porekla u definisanju karijere.

„Ako ste latino glumac i igrate u filmovima, onda morate da budete gangster“, kaže.

Del Torova želja da se pokaže kao dobar glumac morala je da nadjača njegovu potrebu da prkosi negativnim stereotipima.

„Ako morao da biram između rušenja stereotipa i dobre uloge, uvek ću izabrati dobru ulogu“, kaže. „Mislim da dobra uloga uvek donosi više zadovoljstva. A imam i život i tamo mogu da se suprotstavljam stereotipima“.

6yka.com/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.