Naslovnica Auto Bentley Conti...

Bentley Continental GT postavio je novi rekord na Pikes Peaku

12

Britanski proizvođač luksuznih automobila sada drži rekorde na Pikes Peaku u nemodificiranim serijskim modelima ličnih i SUV automobila.

Bentley je srušio rekord za najbrži serijski automobil koji je dovršio legendarni brdski uspon Pikes Peak s trostrukim ‘kraljem planina’ Rhysom Millenom za volanom. Novozelanđanin je u novom modelu Continental GT na zavojitoj brdskoj cesti dugoj 19,988 kilometara i sa 156 krivina postavio vrijeme od 10 minuta, 18 sekundi i 488 hiljadinki.

Continental GT s motorom W12 srušio je dosadašnje najbrže vrijeme u ovoj kategoriji, koje je 2015. godine postavio David Donner u Porscheu 911 Turbo S, za 8,4 sekunde. Millen je postigao prosječnu brzinu od 112,33 kilometara na sat na stazi koja se na svom najvišem vrhu nalazi 4302 metra iznad nivoa mora.

Penjući se gotovo 2612 metara, Millen je kombinirao svoje dokazane vozačke sposobnosti s najnaprednijim 12-cilindričnim motorom na svijetu kako bi ostvario željeni rekord.

Zrak na vrhu je za trećinu manje gustoće nego na razini mora, što značajno opterećuje 12-cilindrični motor od 626 KS. Nikakve modifikacije pogonskog sklopa nisu dopuštene na Continental GT-u, koji je težak 2,3 tone, a jedini obvezni dodaci su sigurnosni zaštitni kavez (roll bar), trkaće sjedište i sistem za gašenje požara.

‘Ovaj novi rekord još jednom dokazuje da duh napora i želje za pomicanjem granica automobilskih performansi ostaje u srcu Bentleyja’, rekao je Bentleyjev direktor motorsporta Brian Gush. ‘To jasno pokazuje zapanjujuću širinu mogućnosti Continental GT-a’, dodao je.

Bentley sada drži rekorde s Pikes Peaka i u kategoriji serijskih automobila, ali i serijskih SUV vozila, postavivši vrijeme od 10 minuta, 49 sekundi i 902 hiljadinke u modelu Bentayga W12 2018. godine. I to vrijeme brže je za gotovo dvije minute od dotadašnjeg rekorda postignutog modelom Range Rover Sport.

Pokušaj rušenja rekorda održan je u sklopu proslave Bentleyjeve stogodišnjice, koja će također uključiti svjetsku premijeru novog modela EXP 100 GT kasnije ovog mjeseca. Koncept će biti sposoban za autonomnu vožnju i vožnju bez emisija, a izvori govore da se radi o hibridu pogonjenim vodikovim gorivim ćelijama. A Bentley će, osim toga, u augustu ove godine pokazati svoj SUV Bentayga s benzinsko-hibridnim pogonom.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.