Beograd: Završen skup povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih

103

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavo je danas da su se i ovoga puta, sa skupa povodom 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja iz Beograda čule poruke mira, solidarnosti i želje za izgradnjom budućeg svijeta na osnovama saradnje i uvažavanja.

Skup povodom 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, koja je održana 1961. u Beogradu, tada glavnom gradu SFR Jugoslavije, zatvoren je danas konferencijom ministara spoljnih poslova zemalja koorganizatora, Srbije i Azerbejdžana.

On je rekao da se uprkos pesimističnim očekivanjima u prethodna dva i po dana u Beogradu okupilo 120 delegacija i da je, poslije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ovo bio možda jedan od najvećih multilateralnih skupova u ovoj godini.

Selaković je rekao da je na skupu pokazano poštovanje koje uživa Pokret, a povodom izjava da je Pokret prevaziđen, pitao je da li bi tolike delegacije došle da je to istina.

“Osjetila se energija slobodoljubivih naroda i država posvećenih poveljama UN-a, ali i u Beogradskoj deklaraciji, slobodoljubivih naroda i država koji žele da žive u uređenom svijetu i da se njihov glas cijeni kao i glas svih drugih”, istakao je Selaković.

On je rekao da je ponosan što je ovih dana Beograd bio centar svijeta, da je u organizaciju uključeno više od 6.500 ljudi, a da je skup pratilo više od 300 novinarskih ekipa.

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov rekao je da su učesnici govorili o važnosti osnivanja Pokreta nesvrstanih, potvrdili važnost multilateralizma, međunarodne saradnje i solidarnosti.

Kako je rekao, delegacije su govorile o potrebi za unapređenje miroljubive koegzistencije bez formalnog svrstavanja u bilo koji blok.

On je rekao da su dali i preporuke vođama država koje nisu članice kada je reč o oporavku poslije epidemije COVID-19.

“Potrebno je da se kaže da je ovaj događaj dalje ujedinio Pokret nesvrstanih i da smo imali uspješan primjer sastanka kojem su u tolikoj mjeri doprinijele prijateljske zemlje Azerbejdžan i Srbija”, rekao je Bajramov.

On je naglasio da je skupu prisustvovalo šest šefova država i vlada, 50 ministara i zemlje gosti, među kojima i šefovi međunarodnih organizacija.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.