Berlusconi: Antonio Tajani je “sjajan izbor” za italijanskog premijera

Čelnik italijanskog desnog centra Silvio Berlusconi podržao je u četvrtak predsjednika Evropskog parlamenta Antonia Tajanija kao snažnog kandidata za premijera na predstojećim nacionalnim izborima.

94

Tajani je bivši evropski komesar i član je Berlusconijeve stranke Forza Italia, koja uživa najvišu podršku u anketama javnog mnijenja unutar koalicije desnog centra i favorit je za osvajanje najviše mjesta u parlamentu na izborima zakazanim za 4. mart.

MARKETING

Premijer u četiri mandata, Berlusconi, koji se ne može ponovo kandidovati zbog presude za utaju poreza iz 2013., izjavio je za RTL radio da su mu tri kandidata na umu, ali je samo imenovao Tajanija.

– Ukoliko bude moguće da imamo Antonia Tajanija za premijera, to bi bio sjajan izbor, on je uvijek pokazivao potpunu i apsolutnu lojalnost našim principima i idejama, kao i Sliviju Berlusconiju – izjavio je on za RTL radio.

Trenutne ankete pokazuju da nijedna stranka ili koalicija neće imati dovoljno mjesta u parlamentu kako bi samostalno vladala, povećavajući mogućnost za pregovore o stvaranju parlamentarne većine nakon izbora.

Koalicija desnog centra, koja također uključuje Sjevernu ligu i Italijansku braću, pristala je da kojagod stranka osvoji najviše glasova može izabrati narednog premijera, prenosi Reuters.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara