Besplatan i jednostavan test za srce: Koliko brzo se možete popeti na četvrti sprat?

224

Jednostavan i besplatan test može najbolje otkriti imate li ili ne problema sa srcem.

MARKETING

Istraživanje iz Španije tvrdi, naime, da ukoliko možete se popeti na četvrti sprat u roku od minute – znači da vas srce dobro služi, piše healthline.com.

“Test stepeništem jednostavan je način za provjeru zdravlja vašeg srca”, rekao je doktor Jesus Peteiro, kardiolog iz Univerzitetske bolnice u Coruñi i autor istraživanja.

On tvrdi da, ukoliko vam treba više od minute i po da se popnete na četvrti sprat, trebate se obratiti doktoru.

Ovo istraživanje je predstavljeno na nedavno održanom naučnom skupu uropskog kardiološkog društva, ali još nije objavljeno u naučnom časopisu.

Po 165 sudionika istraživanaj šetalo je ili trčalo na traci do iznemoglosti sa svojim kapacitetom vježbanja mjerenim kao metabolički ekvivalenti.

Nakon perioda odmora, studijska grupa popela se na četiri stepenice (60 stepenica) brzim, ali ne trčećim tempom, a zatim su im ponovo izmjereni MET.

Učesnici koji su se popeli stepenicama za manje od 40 do 45 sekundi postigli su više od 9 do 10 MET.

Prethodna istraživanja su pokazala da je postizanje 10 MET tokom ispitivanja vježbanja povezano s niskom stopom smrtnosti.

Učesnici kojima je trebalo 1,5 minuta ili duže da se popnu stepenicama postigli su manje od 8 MET, što znači da se očekuje smrtnost od 2 do 4 posto godišnje, odnosno 30 posto za 10 godina.

Snimanje funkcije srca tokom testova otkrilo je da je 58 posto učesnika kojima je trebalo više od 1,5 minuta da se popnu stepenicama imalo abnormalne funkcije srca tokom vježbanja.

To je u poređenju sa 32 posto onih koji su se stepenicama popeli za manje od minute.

 

 

 

Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.