Naslovnica BiH Politika Bez dogovora ...

Bez dogovora sa predstavnicima sidnikata ‘Aluminija’

9

Vlada Federacije BiH nije postigla dogovor sa predstavnicima sindikata kompanije ‘Aluminij’ iz Mostara, a razgovori će biti nastavljeni sutra. Grupa radnika mostarskog ‘Aluminija’ okupila se danas pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu gdje su od Vlade zatražili pomoć za ovu kompaniju koja je pred kolapsom.

Oni traže od Vlade odluke koje bi produžile poslovanje ove fabrike koja električnu energiju ima obezbijeđenu do kraja sutrašnjeg dana.

Direktor ‘Aluminija’ Dražen Pandža rekao je da će ova firma, zbog dugova, biti ugašena prve minute u subotu.

Vlada FBiH saopštila je da mostarski ‘Aluminij’, kao značajan privredni subjekat, traži zajedničku aktivnost svih vlasnika i zaposlenih kako bi težak period bio premošten i uspješno završen proces restrukturisanja ovog preduzeća.

“Ovim putem Vlada FBiH želi iskazati jasno opredjeljenje da je svako radno mjesto bitno i da je to primarni preduslov koji se stavlja pred zainteresovane potencijalne investiture”, navodi se u saopštenju Vlade, koja je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o aktivnostima koje su vođene u privrednom društvu “Aluminij” od 2015. do 2019. godine.

U saopštenju se dodaje da zaključno sa 30. junom dug “Aluminija” za električnu energiju iznosi 293 miliona KM.

“Aluminij” je proteklih godina poslovao sa milionskim gubitkom, a ukupan dug kompanije iznosi gotovo 400 miliona KM.

visoko.co.ba/federalna.ba/Srna

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.