Naslovnica BiH Politika Bh. blok poru...

Bh. blok poručuje: Raskola nema, zajedno u vlast ili opoziciju

52

Bh. blok koji čine SDP, DF i Naša stranka postoji i nije uzdrman dešavanjima na kantonalnim nivoima gdje gube podršku stranaka s kojim su razgovarali o formiranju većina, poručuju iz ovih stranaka. Međutim, uskoro bi se moglo znati hoće li ovaj blok biti dio većine ili opozicija, ali šta god od toga da budu, raskola u bloku neće biti. U SDP-u odbacuju špekulacije da će samostalno ili u krnjem bloku razgovarati sa SDA.


videoprilog Vildane Kurtić i Đenite Huseinbegović (Dnevnik 2)

Da raskola u Bh. bloku nema, potvrđuju i u Našoj stranci i u DF-u. Bh. blok bi sutra trebao održati sastanak nakon kojeg bi mnoge stvari trebale biti jasnije.

– Insistirati ću da Bh. blok zauzme konačni stav o svom učešću u federalnoj i državnoj vlasti, odnosno da li ćemo biti pozicija ili opozicija, tako da omogućimo onima koji tvrde da imaju većinu na federalnom i državnom nivou da krenu s procesom formiranja vlasti – kaže predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

U SDP-u priznaju da su na posljednjoj sjednici Predsjedništva stranke razgovarali i o koaliciji sa SDA, ali generalni sekretar ove stranke Irfan Čengić kaže da oni koji to zagovaraju zasad nemaju podršku.

– Na prošloj sjednici Predsjedništva diskutovali smo i svaki član je iznio svoje stavove kako dalje, da li smo opozicija, vlast i s kim vlast. Bilo je raznih stavova, nikakvi zaključci nisu doneseni. Što se mene tiče, nemam nikakvu dilemu prema SDA, trebamo održati obećanje koje smo građanima dali da nećemo sa SDA, međutim, organi nisu donijeli nikakve odluke – ističe Čengić.

– Već davno smo se opredijelili da naše političke stavove artikulišemo unutar Bh. bloka, zajedno sa SDP-om i Našom strankom, tako da sve ozbiljne političke odluke i stavovi u narednom periodu zasigurno će biti refleksija onoga što se unutar Bh. bloka dogovori – navodi Alma Kratina, predsjednica Kluba DF-a u Zastupničkom domu FBiH.

Pozicija SDA danas je bitno drugačija od one prije mjesec dana kada je u pitanju njeno učešće u vlasti, navode iz ove stranke i podsjećaju na raniji stav da BiH treba stabilna parlamentarna većina koju će činiti stranke izborne pobjednice.

– Najbolje za BiH bi bilo ukoliko bi to bili SDA, SDP, DF, SNSD, HDZ, mada nisu isključene ni druge mogućnosti nakon svih razgovora koje smo imali i ponašanja pojedinih stranaka u pojedinim kantonima – ističe Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH (SDA).

Iako Bh. blok zasad nastupa jedinstveno, bit će zanimljivo pratiti kako će se ponašati u budućnosti jer SDA u novoj većini zasad ne spominje Našu stranku. Posljednja dešavanja u Federalnom parlamentu pokazala su da trenutno niko nema većinu jer se na glasanju o budžetu nisu mogli spojiti oni koje je spojio izbor predsjedavajućeg ovog doma

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.