Bh. peradari uputili apel za podršku tom sektoru

248

Koordinacioni odbor peradara BiH danas je uputio apel bh. vlastima na svim nivoima za podršku toj grani poljoprivrede koja je također pogođena pandemijom koronavirusa.

MARKETING

Od mjera podrške traže prvenstveno pomoć bh. građanima koji su zbog pandemije ostali bez posla i prihoda kako ne bi došlo do drastičnog pada potražnje, ali i direktnu pomoć proizvođačima da održe proizvodnju.

Također, posebna poruka je upućena bh. građanima da u ovoj situaciji više pažnje obrate na kupovinu domaćih proizvoda jer time značajno pomažu društvu u cjelini.

Kopredsjedavajući Odbora Predrag Miličić izjavio je na online pres-konferenciji da su peradari za sada uspjeli da održe proizvodnju i snabdijevanje tržišta.

Pojasnio je da su u toku vanrednog stanja značajno poskupili stočna hrana i transport, dok su odlukama entitetskih vlada konačne cijene proizvoda zamrznute.

Predsjedavajući Odbora Edin Jabandžić istakao je da u tom sektoru još uvijek nije bilo otpuštanja radnika, ali da peradarske firme bilježe značajne gubitke.

– Sektor zapošljava, direktno ili indirektno, oko 20.000 radnika, koji su još uvijek zaposleni, ali mnoge firme neće još dugo moći izdržati bez podrške države – rekao je Jabandžić.

Istaknuto je da se u BiH godišnje proizvodi 45 miliona brojlera za tov ili oko 65.000 tona mesa, da ima 450.000 koka nosilja koje godišnje proizvode 72 miliona jaja, a tu je i 1,8 miliona jedinki za rasplod.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.