Bh. umjetnik Mensur Porović osmislio “putujuću izložbu”: Svoje radove preslikao na majice

159
Foto: Nikola Blagojević
S obzirom na to da je ljeto, kako kaže, proveo u Sarajevu, razmišljao je šta bi mogao uraditi kako njegov posao ne bi bio prekinut u potpunosti. Tako je svoje radove preslikao na majice, u želji da napravi “putujuću izložbu” koju će moći vidjeti što veći broj ljudi.

Veliku ulogu u njegovoj kreativnosti igrala je prijateljica iz studentskih dana, kaže nam to ovaj umjetnik u razgovoru za Klix.

MARKETING

“Sasvim slučajno sam došao na ideju da svoje radove prenesem na majice, a kasnije i cekere. Sve je krenulo od trenutka kada me prijateljica Sabina iz studentskih dana zamolila da neke svoje radove isprintam na majicama za nju i njenu porodicu. Naručila mi je desetak majica. Kada sam to uradio, vidio sam da izgleda veoma zanimljivo. Htio sam to proširiti, jer sam htio svoja djela staviti među ljude, da budu nosiva i viđena”, priča nam Porović.

Drago mu je, dodaje, zbog činjenice da su se njegova djela svidjela ljubiteljima umjetnosti.

“Puno tih majica sam isprintao sasvim slučajno, ali ljudima se to svidjelo, a ispunio sam tako i svoje vrijeme da radim tokom ljeta. To se kasnije prenijelo i
na cekere. Radovi su inspirisani bosančicom, Rumijem… Nalazio sam po arhivu svoje stare radove koji se mogu lijepo printati na majici, bilo mi je važno da to lijepo izgleda. Zarovio sam se među stare fotografije, radove možda i nemam, ali imam fotografije i na taj način sam uspio da oživim stare radove na koje sam i zaboravio”, govori Porović i dodaje da je imao čak i narudžbu iz Beograda.

Ipak, konstatuje da je teško raditi za vrijeme pandemije.

“Veoma je teško raditi u vrijeme korone, jer su svi kulturni događaji otkazani, iako se nešto malo realizuje, ali to je sve nekako na silu imam osjećaj. I ja sam trebao imati izložbu u aprilu u Tuzli, pa smo čekali jesen, ali uzimajući u obzir trenutnu situaciju, teško da će se izložba i najesen realizirati. Sad nam je ostalo da čekamo neko bolje vrijeme”, poručuje Porović.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara