Naslovnica BiH BiH bez adekv...

  BiH bez adekvatne institucije za smještaj: Duševno oboljeli osuđenici od države već naplatili 20.000 eura

  Sedam godina nakon masakra u Lipnici kod Tuzle, višestruki ubica Tomislav Petrović i dalje se nalazi u forenzičkom odjelu Kazneno-popravnog zavoda u Zenici.

  263

  Pored njega, na istom Odjelu nalazi se još 15 duševnih bolesnika, koji su u stanju neuračunljivosti počinili krivična djela. Ovo je za Faktor.ba potvrdio Hidajet Jabandžić, direktor KPZ Zenica.

   Bez krivične odgovornosti

  Zakon je vrlo jasan, osobe koje su počinile krivično djelo u stanju neuračunljivosti nisu krivično odgovorne. U takvim slučajevima, nadležni sudovi izriču mjere obaveznog liječenje u specijalizovanim ustanovama gdje postoje posebni programi liječenja.

  Međutim, kako je za Faktor.ba izjavio Omer Ćemalović, direktor bolnice Jagomir, problem je što u Federaciji BiH nema nijednog kreveta za smještaj neuračunljivih osoba, koje su počinile neko od najtežih krivičnih djela.

  – U Hrvatskoj imaju 350 kreveta za takve slučajeve, dok kod nas imaju samo improvizovani forenzički odjel u sklopu KPZ-a Zenice i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica u Fojnici, gdje je smješteno nekoliko takvih osoba – kaže Ćemalović, naglašavajući da to nisu ustanove specijalizovane za liječenje ovakvih osoba.

  Iako se godinama priča o Centru za forenzičku psihijatriju Sokolac, on još uvijek nije počeo sa radom, a apsurd je što ovi duševni bolesnici koji su u stanju neuračunljivosti počinili krivično djelo, mogu teretiti državu zbog nezakonitog držanja i neadekvatnih uslova.

  Nekoliko zatvorenih osoba s forenzičkog odjela KPZ-a Zenica upravo to je i uradilo.

  – Desetak osuđenih je od države naplatilo oko 20 hiljada eura. Žalili su se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog kršenja ljudskih prava i dobili su presude u svoju korist. Radi se o krajnje nepovoljnoj situaciji i mi tu trenutno ne možemo ništa – kazao je Ćemalović.

   Monstrum iz Hlapčevića

  Nažalost, Tomislav Petrović nije usamljen slučaj. Monstrumu iz Hlapčevića kod Visokog, kako su mediji prozvali Nedima Fejzića, koji je kobnog 14. maja 2010. godine nožem ubio troje ljudi, a sedmero ranio, izrečena je privremena mjera zadržavanja u zatvoru uz liječenje, sve dok ne dobijemo ustanovu u koju će biti smješten. Da stvar bude gora, Fejzić je i prije masakra liječen od psihičkih bolesti i na koncu je prepušten sam sebi, a da niko nije vodio računa o tome gdje se nalazi.

  Sjećamo se svakako i Edine Dizdarević iz Srednjih Buševića kod Krupe na Uni, kojoj je 2010. izrečena obavezna mjera liječenja na Psihijatrijskoj klinici na Sokocu. Ona je u neuračunljivom stanju sirćetnom kiselinom otrovala svog petogodišnjeg sina, a nekoliko dana nakon toga nožem je usmrtila i svog supruga. I prije toga je liječenja u Psihijatrijskoj klinici na Sokocu.

  Svakako treba spomenuti i Vedada Hafizovića koji je 2006. na Alipašinom Polju u porodičnom stanu nožem izmasakrirao svoju majku Jasminu Hafizović. Nakon toga je otišao u džamiju gdje je saprao krv. Sud je utvrdio da se radi o osobi koja boluje od šizofrene psihoze.

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.