Naslovnica ZDK Privreda BiH dobija fa...

BiH dobija fabriku metalnih konstrukcija: Proizvodnju sele iz Italije u Usoru

646
Foto: nap.ba

Ferretto Group na području općine Usora izgradit će pogon za proizvodnju metalnih konstrukcija u kojem bi zaposlili između 150 i 200 radnika iz lokalne zajednice.

Italijanska firma Ferretto Group, koja se bavi proizvodnjom metalnih stalaža, regala i drugih nosećih elemenata za postrojenja i skladišta, uskoro će otkupiti 10 hektara zemljišta u općini Usora, saznaje Faktor. Oni će na ovom zemljištu izgraditi pogon za proizvodnju metalnih konstrukcija u kojem bi zaposlili između 150 i 200 radnika s područja ove općine.

Registracija firme

Načelnik općine Usora Ilija Nikić izjavio je za Faktor da su Italijani u tu svrhu nedavno registrirali firmu Ferretto Group Central Europe d.o.o. sa sjedištem u Žabljaku.

– Oni u Žabljaku već imaju jedno preduzeće u svom suvlasništvu. Na idućoj sjednici Općinskog vijeća trebalo bi biti dogovoreno raspisivanje javnog poziva za prodaju zemljišta. Nakon kupovine zemljišta, Italijani će podnijeti zahtjev za urbanističku i građevinsku dozvolu. Kada se izdaju dozvole, može se krenuti u izgradnju pogona – navodi Nikić.

Prema njegovim riječima, dogovor je da Ferreto angažira domaće firme s područja općine Usora za izvođenje građevinskih radova. Nikić je precizirao da ukupna vrijednost investicije iznosi sedam miliona eura.

On ističe da je na području općine Usora evidentirano oko 1.000 nezaposlenih osoba, te da će investicija značajno smanjiti nezaposlenost.

Ozbiljnost Općine

Načelnik općine Usora kaže da je Ferretto Group prepoznala Usoru kao mjesto pogodno za investiranje zbog ozbiljnosti pristupa općinske adminstracije i povoljnih cijena industrijskog zemljišta.

Direktor italijanske kompanije Ferretto Group Ricardo Ferretto u ranijim izjavama naveo je da je u BiH već prebačen jedan dio proizvodnje, i da se ovom investicijom samo proširuju postojeći kapaciteti.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.