Naslovnica BiH BiH dobija mi...

  BiH dobija mišljenje o statusu i bez nove vlasti?

  46

  Evropska komisija bi uskoro trebalo da predstavi mišljenje o procesu evropskih integracija zemalja obuhvaćenih procesom proširenja, ali još nije donesena odluka hoće li biti odlaganja.

  Podsjećanja radi, prvobitno je bilo najavljeno da će do kraja mjeseca biti predstavljen izvještaj, a kako “Nezavisne” saznaju, postoji frustracija dijela evropskih diplomata koji su radili na procesu u vezi s BiH, jer su aktuelne vlasti BiH obećale da će do kraja maja zemlja imati novu vlast, koja će moći prihvatiti izvještaj. Kako nam je rečeno, Evropska komisija je dovedena u nezgodnu situaciju da bira ili da mišljenje za BiH ne bude dostavljeno jer nema vlasti, ili da dostavi mišljenje iako je prethodno bilo dogovoreno da mišljenja neće biti ako ne bude bilo nove vlasti.

  Osim toga, kako javlja Radio Slobodna Evropa, postoji i otpor dijela zemalja EU, posebno istočnih članica, da se paket proširenja prihvati na samitu u junu, što bi značilo da je moguće da dođe do odlaganja.

  Naš izvor nam je ispričao da ako bude odlučeno da ide paket, odnosno da sve zemlje dobiju izvještaj o trenutnom statusu proširenja zajedno s BiH, moglo bi se desiti da ne bude upriličena simbolična predaja izvještaja, već će da bi ono samo moglo biti dostavljeno zemljama članicama EU.

  Bilo kako bilo, nedavno smo pisali da će proces dobijanja kandidature, s obzirom na to da se jako malo stvari promijenilo nabolje, gotovo izvjesno biti dugogodišnji proces i da je brza kandidatura za članstvo u domenu naučne fantastike.

  Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, juče je rekao da će Evropska komisija najvjerovatnije donijeti odluku da BiH može postati članica, ali da je do tog čina cijeli niz koraka i zahtjeva koje treba da ispuni. On je takođe dodao da ne može precizirati datum kada će mišljenje biti dostavljeno, te da Delegacija želi da o ovom procesu razgovara direktno s građanima, kako bi im objasnila sve korake i ono što je potrebno ispuniti.

  “Deutsche Welle”, njemački medij za inostranstvo, nedavno je upozorio da će konačna odluka o daljim koracima u pravcu proširenja zavisiti od novih članica EU, primarno od članica na istoku. Medij dodaje da su ove zemlje pokazale veći skepticizam prema idejama i vrijednostima koje su promovisale stare članice, što se, kako su istakli, pokazalo i u slučaju migrantske krize.

  Što se tiče proširenja i kandidatskog statusa, analitičari i kolumnisti slažu se s ocjenom da će to biti dug proces, a jedan od njih je i Adnan Ćerimagić, evropski ekspert i analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI), koji kaže da je svima jasno da je proces proširenja u dubokoj krizi.

  “Evropska komisija koja preuzme mandat od odlazeće nakon evropskih izbora zajedno sa zemljama regiona moraće uraditi jako puno kako bi bilo vraćeno povjerenje u ovaj proces”, rekao je Ćerimagić.

  visoko.co.ba/nezavisne.com

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.