Naslovnica BiH Privreda BiH na poslje...

BiH na posljednjem mjestu u regiji po lakoći poslovanja

16

Njemačka i Velika Britanija, kao i Evropska unija nastavljaju svoj angažman na pomoći Bosni i Hercegovini da bi napredovala na evropskom putu. Potvrđuje to i sastanak u organizaciji ambasada ovih dviju zemalja koji je održan u Sloveniji s predstavnicima više od deset bh. političkih stranaka. Razgovarali su o prioritetima, mjerama rada, tačnije reformama koje bi mogle biti pretočene u dokument za sve nivoe vlasti u narednom mandatu.


videoprilog Nejre Biberović-Vila (Dnevnik 2)

BiH se u najnovijem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja nalazi na 89. mjestu. Tri pozicije nazadovali smo u odnosu na prethodnu godinu i mnogo niže u od ostalih zemalja regiona. Kako kažu u Svjetskoj banci, nije se pogoršalo poslovno okruženje već nisu provođene reforme. Drugim riječima, stajali smo u mjestu. A reforme bi trebale biti u fokusu i novih vlasti. Tražit će to od nas predstavnici međunarodne zajednice i već se krenulo u njihovo definisanje. To je bio i razlog nedavnog sastanka organizovanog u Sloveniji pod patronatom Britanaca i Njemaca, a uz učešće predstavnika političkih stranaka iz BiH.

– Svi su iz svojih uglova iznijeli najvažnije prioritete, šta bi se zapravo trebalo raditi, i na bazi toga bi se napravila jedna vrsta zajedničkog dokumenta koji bi služio kao dobra osnova svim budećim vladama da se bavimo pravim reformskim pitanjima – navodi Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

– Taj dokument treba da sadrži tri-četiri oblasti reformi koje su potrebne BiH, koje nisu političkog već socijalnog i ekonomskog karaktera, jer smatramo da te probleme građana treba što prije početi rješavati – kaže Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a BiH.

Iz Ambasade Velike Britanije u BiH poručuju da su opredijeljeni da pomognu našoj zemlji da bi napredovala na evropskom putu:

To je put koji su izabrali građani ove zemlje, a vlada Ujedinjenog Kraljevstva je na julskom Samitu o Zapadnom Balkanu uduplala sredstva za podršku BiH u naredne tri godine. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja pružati podršku u provedbi neophodnih reformi i smatramo da je sada najvažnije što prije formirati vlasti i prionuti na posao.

Analitičari ocjenjuju da Njemačka, Velika Britanija, kao i EU pokušavaju zadržati fokus na onim pitanjima koja su važna i koja su već sadržana u prethodnom setu mjera unutar postojeće refeformske agende.

– Pitanje borbe protiv korupcije, onoga što se stalno navodi kao jedan od problema u BiH, i pitanje reforme javne uprave, pošto je tu ostalo sve nezavršeno – ocjenjuje analitičar EU integracija Adnan Huskić.

Interes Njemačke, Velike Britanije, ali i EU za napredak BiH postoji. No, prije svega, ključno je da se vlast formira što prije, te da se političari umjesto deklarativnog zalaganja za evropski put, prihvate posla i neophodnih socioekonomskih reformi.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.