Naslovnica BiH Bijela kuga h...

  Bijela kuga hara Bosnom i Hercegovinom: Nestaju cijeli gradovi

  111

  Broj stanovnika u našoj zemlji je sve manji, mladi se iseljavaju, a rođenih je sve manje.  Bijela kuga hara Bosnom u Hercegovinom već nekoliko godina, nestaju cijeli gradovi, vlasti u BiH trebale bi se zabrinuti ovakvom crnom statistikom.

  Naime, prema podacima koje je objavila Agencija za statistiku BiH prva tri mjeseca 2018. godine registrirano je 6.221 rođeno dijete, što je u odnosu na isti period prošle manje za 1,25 posto, a umrlo je 9.791. Priraštaj stanovništva u prvom tromjesečju ove godine je -3.570.

  Amer Osmić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu ističe da prezentirani podaci pokazuju demografski trend sa kojim se bosanskohercegovačko društvo suočava posljednjih 20 godina.

  „Ova demografska slika, kada je riječ o prirodnom priraštaju, predstavlja nedostatak strategijskog djelovanja odnosno pronatalitetne politike u BiH“ rekao je Osmić.

  Prekarnost sa kojom se suočava savremeno bh. društvo dovela je do starenja ukupnog stanovništva, kako ekonomskim migracijama tako i pomjeranjem dobne granice stupanja u brak i rađanja djece, smatra Osmić.

  „Uzmemo li obzir projekcije i procjene prirodnog priraštaja, poštujući dosadašnji trend možemo konstatirati da će najkasnije do anrednog planiranog popisa stanovništva 2023. godine u BiH živjeti manje od 2.900.000 stanovnika, dok će u manjem bh. entitetu broj stanovnika past će značajno ispod jednog miliona“, rekao je Osmić.

  BiH se ne uklapa u svjetske statistike, jer kako pokazuju podaci UN – a u svijetu se godišnje rodi oko 140,9 miliona djece, a umre oko 58,4 miliona stanovnika, prirodni priraštaj je oko 82,5 miliona stanovnika. Prema ovim istraživanjima svjetsko stanovništvo se uveća za oko dvije populacije BiH.

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.