Bilateralna odbrambena saradnja BiH i Turske na visokom nivou

116

Republika Turska je iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine i bilateralna odbrambena saradnja dviju zemalja je na visokom nivou – konstatovali su danas ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç.

Na početku sastanka Podžić je Koçu izrazio saučešće povodom tragičnog zemljotresa koji je u petak pogodio istočni dio Turske.

Razgovarano je o bilateralnoj odbrambenoj saradnji, procesu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, pri čemu je iskazan obostrani interes za proširenje odbrambene saradnje dviju zemalja.

Razgovaralo se i o procesu zaključivanja sporazuma o vojno-finansijskoj pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, te su izražena očekivanja za skorom ratifikacijom i implementacijom tog sporazuma.

Podžić je zahvalio na sveukupnoj pomoći koju Republika Turska pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na planu operabilnosti s NATO-om, koja se ogleda kroz respektabilnu materijalnu podršku u razvoju i modernizaciji Oružanih snaga BiH, podršku kroz proces školovanja i edukacije pripadnika MO i OSBiH na vojnim akademijama u Republici Turskoj.

Također, Podžić se zahvalio i na pomoći koju pružaju Oružane snage Turske kroz učešće u misiji EUFOR i kroz ukupnu saradnju koju Ministarstvo odbrane BiH ima s Ambasadom Republike Turske u Bosni i Hercegovini. U kontekstu procesa NATO integracija, Podžić je naglasio da je njegov ključni prioritet da se provedu reforme koje je Predsjedništvo BiH potpisalo.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç se zahvalio na srdačnom prijemu, čestitao Podžiću imenovanje na dužnost ministra odbrane i naglasio da će Bosna i Hercegovina od Republike Turske, kao članice NATO-a, imati punu podršku na evroatlantskom putu, te još jednom ponovio spremnost za dalje proširenje međusobnih aktivnosti, pomoć u reformi odbrane BiH i ukupnu saradnju koja će rezultirati na obostranu korist.

Današnjem sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, te zamjenik vojnog atašea kapetan Onur Karademir, saopćeno je iz MOBiH.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara