Naslovnica Lokalne Teme Politika Bitka za novo...

Bitka za novog načelnika Kaknja sa mogućim refleksijama na politički život Visokog

1494

Prije nego CIK i zvanično objavi rezultate izbora već je sasvim jasno i izvjesno da će aktuelni načelnik općine Kakanj, Nermin Mandra, postati novi državni parlamentarac a njegovo trenutno načelničko mjesto će ostati upražnjeno što podrazumijeva da će Kakanj, 19 kilometara udaljen od Visokog imati prijevremene izbore za novog načelnika općine.

Više je razloga zašto su budući kakanjski izbori za načlnika bitni i za Visoko, osobito posmatrani kroz SDA. Kakanj je u svim segmentima, kada je SDA u pitanju, donio više glasova od Visokog. Krenimo od vrha, Šefik Džaferović novi bošnjački član Predsjedništva BiH u Kaknju je dobio 5.668 glasova, a u Visokom 4.602 glasa. Stranka je za Državni parlament u Kaknju dobila ukupnih 8.229 glasova, a u Visokom 6.355. Na drugoj razini vlasti zvanoj Federalni parlament Kakanj je SDA donio 6.139 glasova, a Visoko 5.853. I za Skupštinu ZDK u Kaknju je SDA dobila ukupnih 5.586 glasova, a u Visokom 5.220. Iz ovih brojki Kakanj je na sve tri razine dobio po jednog predstavnika, Državni parlament – Nermin Mandra, Federalni parlament – Mirsad Zaimović, Skupština ZDK – Sejad Zaimović.

Premijer Galijašević i predsjednik KO SDA ZDK nije pogriješio kada je na početku predizborne kampanje rekao da je OO SDA Kakanj najbolje organizovana Općinska organizacija ove stranke u ZDK, ali ono što nije rekao premijer Galijašević, a što je fakt, to je da u Kaknju postoje ozbiljne dvije i suprostavljene struje unutar ove stranke oko koje se trenutno lome politička koplja na relaciji ko je čiji, ili da budemo precizniji “Ko je Mandrin, a ko je Mirsin” od čega će u najvećoj mjeri zavisiti i ko će biti kandidat SDA u Kaknju za poziciju budućeg načelnika.

Kako saznaje Visoko.co.ba od svog izvora iz Kaknja trenuno se javno spominju u kombinacijama za kandidata na mjesto budućeg načelnika Almedin Aliefendić za kojeg je potpuno iznenađenje da se nije pojavio niti na jednoj listi na Općim izborima, a kao razlog se navodi upravo obećana pozicija načelnika jer je SDA ubijeđena u pobjedu u Kaknju. Zatim kao drugi najozbiljniji kandidat spominje se Mirnas Bašić. A navodno i skupina privrednika predvođena izvjesnim Mušijom ima namjeru istaknuti svog kandidata koji ne pripada niti jednoj od dvije pomenute struje.

Ovim povodom kontaktirali smo i neke predstavnike drugih stranaka iz Kaknja koji su stava da je još rano izlaziti u javnost sa bilo kakvim imenima kandidata, premda bi se izbori trebali održati odmah nakon što CIK potvrdi rezultate izbora, a rok im je mjesec dana i on brzo ističe.

Ovdje je suština priče sudar dvije jake SDA struje u Kaknju sa dva jaka politička autoriteta, Nermina Mandre i Mirsada Zaimovića koji su u kampanji djelovali mudro i zajedno pa tako birači nisu mogli osjetiti bilo kakav animozitet što se pokazalo i u konačnom rezultatu stranke i osvojenim mandatima.

E sad, zašto sve ovo zanima nas u Visokom?

Prije svega jer su kakanjski kandidati dobili značajne glasove u Visokom te nam to daje za pravo i da analiziramo i komentarišemo tamošnju političku scenu koja će se prema našim saznanjima reflektovati i na političku zbilju u Visokom. Prije svega Visoko je Nerminu Mandri na listi za Državni parlament dalo najviše glasova – 3.515, dok je Mirsad Zaimović u Visokom osvojio značajnih 1.471 glas koji su pomogli da SDA dobije dva zastupnika u Federalnom parlamentu.

I šta se onda dešava nakon izbora? Oni koji malo ozbiljnije prate politiku znaju da se sada izborni plijen zvani budžet i javni sektor dijeli između pobjednika i koalicionih partnera pri čemu dolazi do raznih raskusurivanja. U tim matematikama i Visoko očekuje dio izbornog plijena, koji je najdirektnije uvjetovan i onim što jedna od dvije SDA struje u Kaknju obećava potencijalnim kandidatima na načelnika kako bi prihvatili, odnosno odbili kandidaturu i prešli iz jednog tabora u drugi sa jasnim ciljem očuvanja političke moći dva najjača politička autoriteta iz Kaknja koji će svoju kakanjsku politiku naredne četiri godine voditi iz Sarajeva. Političke ministarske pozicije, unutarstranačke pozicije posebno pred unutarstranačke izbore u maju mjesecu naredne godine, pozicije u značajnim javnim preduzećima u ZDK uveliko će se po Visoko reflektirati kroz naredne vanredne lokalne izbore u Kaknju za poziciju načelnika koji će zamijeniti Nermina Mandru na ovoj poziciji do 2020.godine.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.