Naslovnica ZDK Kultura BNP Zenica pr...

BNP Zenica priprema predstavu ‘Romeo i Julija’

82

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počele su prve probe za postavljanje na scenu Shakespeareovog „Romea i Julije“ u režiji Selme Spahić, predstave čija je premijerna izvedba zakazana za 27. mart, Svjetski dan pozorišta. 

Ovom predstavom na scenu BNP-a, nakon skoro četiri decenije, postavlja se djelo Williama Shakespeare, koje će ljubiteljima pozorišne umjetnosti donijeti glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj. 

– Predstava ‘Romeo i Julija’ na scenu BNP-a Zenica donosi svojevrsnu aktualizaciju, te novo tumačenje najpoznatije tragedije, koja stoljećima u svojoj historiji otvara pitanja koja se postavljaju s različitih vremenskih instanci. Predstava se tematski fokusira i na društvenu konzervativnost, te na njeno razotkrivanje – ističu u produkcijskom timu BNP-a Zenica.

Pored režiserke Selme Spahić u autorskom timu su Aida Spahić, koja je radila adaptaciju prijevoda predstve,  dramaturg  Dario Bevanda, Mirna Ler zadužena za scenografiju, Thomas Steyaert, belgijski umjetnik koji radi scenski pokret , Hatidža Nuhić, kostimografkinja, i kompozitor predstave  Draško Adžić.

Fena/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.