Boeing preporučio prizemljenje aviona 777 nakon nesreće u Denveru

94

Američki proizvođač aviona Boeing preporučio je prizemljenje svih 777 aviona s istim tipom motora koji je pretrpio kvar i izazvao prskanje krhotina iznad Denvera u subotu.

MARKETING

Rečeno je da 128 mlaznih aviona treba da suspenduju letove dok se ne izvrše inspekcije, javlja BBC.

United Airlines i dva glavna operatora u Japanu već su prestali koristiti 56 aviona s istim motorom.

Let 328, koji je prevozio 231 putnik, bio je prisiljen hitno sletjeti na aerodrom u Denveru. Nema povrijeđenih.

Prema tvrdnjama Savezne uprave za avijaciju (FAA), United je jedina američka aviokompanija koja leti modelom 777, dok su ostali u Japanu i Južnoj Koreji.

Aviokompanija Korean Air, koja ima šest aktivnih aviona ovog tipa i 10 u skladištu, saopćila je da čeka uputstva južnokorejskih regulatora u vezi sa bilo kojim mjerama za Boeing 777.

United Flight 328, koji je letio za Honolulu, pretrpio je kvar na desnom motoru. Krhotine iz mlaznjaka pronađene su rasute po obližnjem stambenom naselju nakon što se vratio na aerodrom u Denveru.

Prvobitno otkriće Nacionalnog odbora za sigurnost transporta (NTSB) je da se većina oštećenja dogodila u desnom motoru, gdje su dvije lopatice ventilatora bile slomljene, a ostale lopatice oštećene. Glavnina aviona pretrpjela je samo manju štetu.

Kvar motora je još jedan udarac za Boeing nakon što je njegov avion 737 Max prizemljen 18 mjeseci poslije dvije nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.