Bogunić dobila podršku Skupštine KS-a

45

Zineta Bogunić ostaje ministrica obrazovanja KS-a jer Skupština nije prihvatila njenu ostavku. Ovo, je inače, izazvalo burnu raspravu među kantonalnim zastupnicima.

MARKETING

Situacija je eskalirala kada je aktuelna ministrica optužila predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elemdina Konakovića da je vršio pritiske na nju. Optužila ga je da je tražio nabavku online platforme od njegovih prijatelja, za koju su joj eksperti rekli da košta pola miliona maraka. Zamjerila mu je odnose sa tzv. Sivrinim sindikatom. Tražio je od nje, dalje navodi, i da na sjednicu Vlade proslijedi izmjene Zakona o visokom obrazovanju, koje Ministarstvo, prema njenim riječima, nije ni ozbiljno razmatralo.

“Sve aktivnosti u vezi sa izmjenama Zakona o visokom obrazovanju vršene su vaninstitucionalno i uz ignoriranje procedura. Takav prijedlog je trebalo da se iznese na Vladu koja o njemu daje mišljenje i prosljeđuje ga skupštini. Na to nisam pristala. Dan kasnije, preko premijera Edina Forte, prenesena mi je poruka – “rekao je Dino ili da spustite na Vladu izmjene ili da letite”, kazala je Bogunić.

Ove je optužbe Konaković odbacio i nazvao sramnim. Spreman je, kaže, otići i na poligraf. Da bi dokazao svoju nevinost, Konaković je danas sam sebe prijavio Kantonalnom tužilaštvu, kako bi istražni organi ispitali stvarno stanje.

“Rekli ste ispravno – neka to spusti ili neka leti. Ja sam to rekao, to su moje riječi. Ja sam rekao, neka spusti Zakon nakon četiri i po mjeseca od naloga Kolegija SKS-a, koji je naložio Vama i Sifetu Kukuruzu da ispravite monstruozni način pritiska na ljude u zdravstvu i da ih riješite osobe koja ih otpusti iz Kliničkog centra i otjera s fakulteta”, kazao je u svom odgovoru Konaković.

Konaković je u ime Naroda i pravde pozvao zastupnike da glasaju protiv ostavke ministrice Bogunić da bi ona dokazala svoju stručnost. Pored njih, protiv ostavke su glasali i iz SDA, za su bili zastupnici NS-a i SDP-a, dok su zastupnici DF-a ostali suzdržani.

“Ako imamo situaciju da nam ministrica, koja je legalna i legitimno izabrana, daje ostavku jer ne može da radi u skladu sa Zakonom i Ustavom, onda se mi zaista nalazimo u jednom ozbiljnom problemu u KS-u”, upozorava Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KS-a.

SDP-ov zastupnik Igor Stojanović podsjeća kako je klub njegove stranke bio zadovoljan radom ministrice Bogunić u proteklom periodu: “Međutim, nakon očiglednih neslaganja unutar Naroda i pravde, ona je podnijela ostavku i mi ćemo podržati”.

Zineta Bogunić, bar po glasovima kantonalnih zastupnika, i dalje ostaje ministrica, o njenim sljedećim potezima, javnost će, kaže Bogunić biti upoznata narednih dana.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara