Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Bolje vodosna...

Bolje vodosnadbijevanje za 250.000 građana BiH, gdje je Visoko u tome?

719

Proteklih nekoliko dana Vijeće ministara BiH izdalo je zvanično saopćenje povodom najnovijeg projekta koji planiraju provesti bh vlasti, a u vezi regionalnog vodovoda Plava voda. Ovaj vodovod bi obuhvatio nekoliko općina srednje Bosne, te bi obezbijedio sigurno, dugoročno, kontinuirano i kvalitetno vodosnadbijevanje za pet općina, a to su: Travnik, Zenica, Novi Travnik i Busovača.

U širokom planu gledano od ovog projekta će korist imati oko 250.000 stanovnika ovih općina, kao i privrednici u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kako je javila Anadolu Agency za ovaj projekat je određena delegacija koja će voditi pregovore između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj, a projekat bi trebao da vrijedi u konačnici 11 miliona eura. U slučaju dogovora Europska banka za obnovu i razvoj dat će zajam BiH u traženom iznosu, s rokom otplate od 15 godina, uključujući i tri godine grejs perioda, te povoljnu EURIBOR kamatnu stopu, s alokacijom na Federaciju BiH.

Naravno, ovo je pohvalan projekat i svakako da je od krucijalne važnosti za građane naše države da se ovakav jedan projekat provede, kako bi napokon, iako govorimo o 21. vijeku kada bi ovakvi problemi trebali da budu nezamislivi, svi ovi naši sugrađani imali nesmetano i pravilno vodosnadbijevanje.

Ali u cijeloj ovoj priči postavlja se krucijalno pitanje: A gdje je tu Visoko?!?

Vjerujemo da je svima poznato da velika većina građana općine Visoko nema vodosnadbijevanje, a prema nekim podacima koje je iznosio SDP tokom proteklih godina radi se čak o dvije trećine stanovništva u općini Visoko koji već dvije decenije nakon rata muku muče sa ovim problemom.

Mnoge su političke partije zarađivale poene obećavajući ljudima riješiti problem vodosnadbijevanja, mnogo puta su isti ti ljudi prevareni i čak materijalno oštećeni, kada su kojekakvi “privatni izvođači radova” pružali usluge, masno ih naplaćujući, ali nikada ne realizujući te usluge ili ako su to i učinili ta realizacija bila je toliko traljava da se problem za kratko vrijeme vratio.

Lokalna vlast u protekle gotovo tri godine, koliko njihova vladavina traje, obećavali su kule i gradove unesrećenim građanima, te je kroz kojekakve vodoistražne projekte Vrutka i drugih izvorišta potrošila ogroman novac iz javnog proračuna, da bi rezultat pompezno najavljivanih opsežnih akcija bio: “Nakon bezuspješnog pokušaja otkrivanja većih kapaciteta na izvorištu Vrutak i Šećine njive, odakle se napaja gradsko područje, općinska administracija krenula je u iznalaženje novih lokacija koje „kriju“ zalihe vode.”

Toliki novac uzalud potrošen, mnogi stručnjaci su i prije ovog projekta govorili da Vrutak nema taj kapacitet, da uzalud trošimo novac. Bivši kantonalni ministar Muhamed Husić je nudio da se taj novac iskoristi za rješavanje jednog dijela problema, povezivanjem polovine općine sa izvorištima iz vareškog kraja. Svaki prijedlog ili sugestija odbijeni su bez dalje rasprave, jer tobože ko može bolje znati šta ljudima treba kad imaju općinsku administraciju u kojoj “Narod zna”.

I na kraju, vrtimo se u tom začaranom krugu. Ponovo se troši naš novac, novac budžetskih korisnika ne besmislene vodoistražne radove, a vode nema ni za lijeka. Građani Visokog će, kao i do sada, muku mučiti sa nestašicom vode i lošim vodosnadbijevanjem, dok se u našoj bližoj regiji u ovakvu vrstu infrastrukture ulaže 11 miliona eura.

Da li je naša lokalna vlast toliko nesposobna da pomogne svojim građanima u osnovnim životnim potrebama, iako je suludo pričati o ovakvim problemima u 21. vijeku gotovo u srcu Europe? Do kada će građani da šute i da čekaju rješenje iz vedra neba, rješenje koje nije ponudila nijedna vlast do sada, kao ni ova koja nije mogla da pronađe put do sredstava za vodosnadbijevanje koja bi uskoro mogla biti obezbijeđena od Vijeća ministara BiH?

A vrijeme protiče, taman onako kako bi trebala da protiče voda koju mnogi naši sugrađani nemaju u svojim domovima…

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.