Bosanski nacionalni spomenici: Prva 3D rekonstrukcija Mila

783

Autori koji stoje iza FB Pagea pod nazivom “Bosanski nacionalni spomenici” uradili su vrijedan rad sa ciljem očuvanja naše kulturne bastine. Radi se o 3D rekonstrukciji grobnog i krunidbenog mjesta najvećeg bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića u Milima.

MARKETING

Mili su bili kraljevsko stolno i saborno mjesto Velikog rusaga bosanskog (stanka), te krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva za vrijeme srednjovjekovne Bosne. Osim toga, u to vrijeme u Milima se nalazio i franjevački samostan, a od 1340.godine biva središte vikarije.

Mili se nalaze u neposrednoj blizini Visokog, u današnjem naselju Arnautovići na desnoj obali rijeke Bosne i blizu ušća rječice Goruše. Danas je arheološko područje Mili zaštićeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

3D rad: Selmir Mujagic / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.