Bosansko narodno pozorište Zenica 2018. godinu uspješno privelo kraju

87

Bosansko narodno pozorište Zenica danas je predstavilo rezultate svog poslovanja u 2018. godini te su s ponosom istakli da iza sebe imaju uspješnu godinu. Brojne nagrade, premijere, nastupi u BiH i regionu samo su neki od postignutih rezultata.
Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić je kazao kako je o ovoj godini obilježeno 40 godina od useljenja u sadašnju zgradu BNP-a te da su taj jubilej obilježili s predstavom “Ravna ploča”.

MARKETING

“U toku je 69 pozorišna sezona BNP Zenica i za nepuna dva mjeseca obilježit ćemo 69. rođendan. Naredna sezona za koju se pripremamo će biti jubilarna. Ozbiljno ulazimo u taj projekt, vrlo brzo će biti formiran i organizacioni odbor i već sada možemo najaviti učešće reditelja iz BiH i zemalja regiona kako bismo dostojanstveno obilježili jubilej”, kazao je Begagić.

Dodao je da je u 2018. godini održano više od 300 programskih sadržaja što znači da je skoro svakog dana na repertoaru BNP-a bio bar jedan program.

“Ovo potvrđuje da smo najstarija ustanova kulture u Zenici i centralnoj Bosni i Hercegovinu. Po obimu produkcije i svemu drugom smo jedna od najvećih umjetničkih organizacija”, dodao je Begagić.

U 2018. godini BNP je imao šest premijernih izvedbi, četiri na velikoj i maloj sceni, te dvije predstave u sklopu Dječje omladinske i lutkarske scene.

“Taj broj će narasti u 2019. godini jer imamo ambicioznije programe u narednoj godini. U protekloj godini iza nas možemo biti ponosni na predstavu ‘Romeo i Julija’ u režiji Selme Spahić, predstavi ‘Ravna ploča’ te ‘Bure baruta’”, kazao je Begagić te dodao da su uspješno realizovali i 17. bh. festival drame i 4. Internacionalni festival edukativnog teatra.

Voditelj DOL scene BNP-a Miroljub Mijatović je ponosan na svoj tim koji je vrijedno radio pa za sve posjetitelje u ovoj godini pripremio dvije premijerne predstave koje su bile namijenjene mladima.

“U aprilu smo imali premijeru predstave ‘Henrik 5’, a u novembru “Hannah i Hanna” koja može pokrenuti brojne okrugle stolove i rasprave na temu migrantske krize u našoj zemlji”, kazao je Mijatović.

Predstava “Prodani smijeh” dobila je tri nagrade u 2018. godini dok je “Hannah i Hanna” osvojila nagradu za najbolju predstavu po izboru publike IFET-a.

“U 2019. godini ćemo uzvratiti teatarske posjete i do kraja pozorišne sezone nas očekuju tri premijere za djecu. Prva je 25. januara, predstava za bebe ‘Prije nego što djeca zaspu’, druga je ‘Kako nasmijati princezu’, a treća je nastavak onog što nazivamo lutkarskom scenom, a to je školska lektira, roman, koji je bitan za odrastanje ‘Pinokio’”, poručio je Mijatović.

Šef marketinga BNP-a Elvir Škiljo je kazao da je osim predstava BNP ugostio i brojne izložbe fotografija, premijere knjiga, koncerte, stand up predstave i brojne druge sadržaje.

Na kraju, izvršni producent Denis Krđalić je kazao da je BNP imao 17 festivalskih učešća, 11 u BiH te šest u inostranstvu.

U maju 2019. godine BNP će obilježiti svoj 70. rođendan te za sve posjetioce priprema bogat umjetnički sadržaj.

 

 

 

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara