ZanimljivostiBrašno se čuva u frižideru? 14 namirnica koje sigurno pogrešno pohranjujete

Brašno se čuva u frižideru? 14 namirnica koje sigurno pogrešno pohranjujete

Jeste li ikada potražili na internetu kako se pohranjuju određene namirnice? Gdje stavljate hljeb, paradajz ili brašno? Odgovori bi vas mogli iznenaditi.
Navikli smo većinu namirnica koje kupimo u trgovini pohranjivati u frižider. Pored voća, povrća, hljeba i slatkiša, neki ljudi tu drže marinade, umake i konzerve. Pogrešno pohranjivanje može loše utjecati na određene namirnice. Bright Side je napravio listu od 14 namirnica koje ljudi najčešće pogrešno pohranjuju.

Stvari koje bismo trebali držati u ormariću daleko od svjetlosti

Hljeb

Najbolje mjesto za držanje hljeba je kutija za hljeb. Kada stavite hljeb u kutiju, ostavite malo soli pored njega kako bi spriječili pojavu plijesni. Ako ostavite štrucu u plastičnoj vrećici, hljeb će ostati mekan, ali postoji velika šansa da će se za nekoliko dana upljesniviti. Plastične vrećice ne dopuštaju hljebu disati, one stvaraju vlagu koju gljive obožavaju. Držanje hljeba u hladnjaku također nije dobra ideja jer na niskim temperaturama voda brže isparava pa hljeb može vrlo brzo postati suh.

Ako želite hljeb održati duže svježim, možete ga ostaviti u zamrzivaču od četiri do šest mjeseci.

Čokolada

Ovaj je slatkiš lako pohraniti. Najbolje ga je držati na hladnom i mračnom mjestu. Ne biste ga trebali stavljati u frižider. Razlika u temperaturi dovest će do kondenzacije vode na površini čokolade koja će se pretvoriti u bijelu naslagu. Ovo ne utječe na okus, ali zbog toga čokolada izgleda neprivlačno.

Med

Vjeruje se da med nema rok trajanja i da može trajati skoro zauvijek. Najvažnija je stvar da ga pravilno čuvate. Med treba stajati na hladnom i mračnom mjestu, ali ne u frižideru. U frižideru se može kristalizirati i izgubiti neke od svojih dobrih osobina.

Maslinovo ulje

Ovo ulje trebalo bi se čuvati na sobnoj temperaturi, daleko od sunčevih zraka. Ne stavljajte ga u frižider jer niske temperature mogu dovesti do stvaranja bjeličastih dijelova u ulju (kondenzirana voda).

Crveni luk i bijeli luk

Kako bi vam luk trajao duže, vrlo je važno kako ćete ga pohraniti. Najbolje je da ga držite na hladnom i suhom mjestu, na primjer u maloj kutiji unutar ormarića. Ako imate veću količinu luka, možete ih zavezati jedan za drugi i ostaviti da vise u suhoj prostoriji.

U frižideru se bijeli luk i crveni luk brže kvare, upljesnive se.

Stvari koje trebaju stajati na polici ili na kuhinjskom stolu

Naranče i ostali citrusi

Citrusi mogu stajati na kuhinjskom stolu i neće se brzo pokvariti. Nemojte ih stavljati u frižider jer niske temperature mogu utjecati na okus voća.

Avokado

Pravilno pohranjivanje avokada jako je težak zadatak. Ako je voće zrelo, stavite ga u frižider na što nižoj temperaturi. Ako avokado još nije zreo ne biste ga trebali držati u frižideru jer će hladnoća usporiti proces sazrijevanja.

Krastavci

Ovo povrće može stajati u frižideru, ali samo nekoliko dana. Niske temperature potiču krastavac na truljenje. Kako biste zadržali svježinu krastavca duže razdoblje, držite ga izvan frižidera, na polici ili na stolu.

Patlidžan

Ovo povrće ne podnosi niske temperature. U frižideru postaje mekano i brzo gubi svoja nutritivna svojstva. Najbolje je patlidžan držati na sobnoj temperaturi, daleko od sunca.

Paradajz

Iako silno želite paradajz staviti u frižider, nemojte. frižider će paradajzu izvući prirodan okus. Hladan zrak usporava proces prirodnog sazrijevanja paradajza i uništava tanke membrane unutar njega. To je ono što čini paradajz manje sočnom. Držite ih na sobnoj temperaturi u prozirnoj kutiji.

Namirnice koje trebaju stajati u frižideru

Jaja

Kućanice se često raspravljaju oko toga kako se jaja pravilno pohranjuju. Neke kažu da su jaja svježa jedino kada stoje u frižideru, dok druge tvrde da trebaju ostati na sobnoj temperaturi. Obje se strane slažu da se jaja ne drže u vratima frižidera jer razlika u temperaturi može smanjiti životni vijek ove namirnice. Stručnjaci ne preporučuju da se jaja vade iz kupovne ambalaže jer ih kutija duže vrijeme održava svježim.

Brašno

Brašno djeluje prilično lako za pohranjivanje, ali zapravo nije. Visoka vlažnost i visoke temperature mogu dovesti do pojave buba ili plijesni u brašnu pa ga samim tim možete odmah baciti. Najbolja je opcija za čuvanje brašna zatvorena tegla, u frižideru ili u ormariću. Temperatura treba biti između 10 i 18 stepeni.

Orašasti plodovi

Usprkos činjenici da mnogi od nas misle da se orašasti plodovi drže na sobnoj temperaturi, to nije točno. Neki plodovi poput badema i oraha mogu stajati tjedan ili dva u toplom prostoru, ali će se nakon toga pokvariti. Najbolje je orašaste plodove maknuti sa svjetla, vlage i visokih temperatura. Trebalo bi ih držati u frižideru. Tako ćete ih moći koristiti u sljedećih 9 mjeseci.

Celer

Za razliku od peršina, celer treba biti u frižideru. Ne stavljajte ga u plastičnu foliju jer će istruliti. Možete ga staviti u aluminijsku foliju.

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE