Naslovnica Svijet Brazilci ubud...

Brazilci ubuduće lakše do oružja

3

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro olabavio je stroge brazilske zakone o posjedovanju oružja, ispunjavajući tako predizborno obećanje da će olakšati Brazilcima da nabave oružje i municiju usljed sve većeg straha od kriminala.

Bolsonaro je jučer potpisao predsjednički ukaz okružen poslanicima koji su aplaudirali i prstima gestikulirali pištolje.

Ukaz kojim je izmijenjen zakon o vatrenom oružju iz 2003. “smanjuje birokratiju” na tržištu oružja i otvara brazilsko tržište za vatreno oružje i municiju proizvedene u inostranstvu.

Pun tekst Bolsonarovog ukaza još nije objavljen, ali se u sažetku navodi da vlasnici oružja sada mogu da kupe od 1.000 do 5.000 metaka godišnje, u zavisnosti od dozvole koju imaju, dok je dosadašnja količina bila 50 metaka godišnje. Pripadnicima vojske nižeg ranga se dozvoljava da nose oružje nakon 10 godina provedenih u službi.

“Javna bezbjednost počinje u vašem domu”, rekao je Bolsonaro, ekstremni desničar i nekadašnji vojni oficir koji je oštriju borbu protiv kriminala stavio u središte svoje izborne kampanje. Brazil je prvi na svijetu po broju ubistava.

Da bi posjedovali oružje, građani Brazila moraju ispuniti niz preduslova, među kojima su psihološka procena i kurs iz bezbjednosti.

Bolsonaro je dvije nedjelje pošto je u januaru postao predsjednik potpisao ukaz kojim je ukinut uslov da oni koji žele da nabave oružje moraju formalno opravdati svoju želju u federalnoj policiji, što je bio korak koji je mnoge sprječavao da legalno dođu do vatrenog oružja.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.