ZanimljivostiBrazilski orah: Zdravstvene prednosti ove riznice minerala

Brazilski orah: Zdravstvene prednosti ove riznice minerala

Znanstvenim nazivom Bertholletia excelsa, brazilski orašasti plodovi su hranjivi gusti i ukusni tipovi oraha koji dolaze sa stabla u Južnoj Americi koja nosi isto ime.

Drvo se nalazi u južnoameričkim zemljama, uključujući Venezuelu, Kolumbiju, Peru i Brazil, a često ih se može naći uz obale većih rijeka.

Međutim, sada se mogu naći širom svijeta, pa tako i kod nas u BiH.

Puni minerala i vitamina, bjelančevina, masti, ugljikohidrata i vlakana, ovi brazilski orašasti plodovi su “potpuni paket”, posebno zbog neuobičajenog visokog sadržaja selena.

Hranjivi sastojci čine ovo orašasto voće iznimno vrijednim za zdravlje, a mi vam donosimo šest razloga zašto biste trebali uvrstiti brazilski orah u prehranu:

Poboljšavaju zdravlje srca: imaju iznenađujuće visok sadržaj zdravih nezasićenih masti, obično poznatih kao “dobri” oblici holesterola ili omega-3 masne kiseline. To uključuje oleinsku kiselinu i palmitoleinsku kiselinu. Ove vrste nezasićenih masti povezane su s balansiranjem profila holesterola u tijelu i poboljšanjem zdravlja srca, uglavnom eliminiranjem opasnih omega-6 masnih kiselina iz tijela i kardiovaskularnog sistema.

Briga o koži: vitamini i hranjive tvari čine ga posebno dobrima za poboljšanje zdravlja kože. Selen  daje koži zdrav sjaj i poboljšava elastičnost kože, čime se sprječava prerano starenje.

Pomaže kod problema s aknama: visok sadržaj cinka u brazilskim orasima štiti od akni ili ‘ublažuje’ njihov izgled. To se može postići normalnom konzumacijom ili primjenom brazilskog ulja na zahvaćenom području. Bogati sadržaj vitamina i antioksidansa u njegovom ulju, glavni je razlog ove zaštitne kvalitete.

Brazilski_Orah_Pinterest.jpg - undefined

Pomaže kod gubitka kilograma: hranjive tvari poput vlakana, proteina i složenih ugljikohidrata čine ga prilično dobrim zalogajem. Oko 30 grama brazilskih oraščića sadrži gotovo 200 kalorija, pa se savjetuje ograničavanje unosa. Ipak, umjerena konzumacija može pomoći kod mršavljenja.

Potiče probavni sistem: vlakna olakšavaju kratanje u gastrointestinalnom sistemu, pomiču hranu kroz probavni sistem i izvlače što je moguće više hranjivih tvari. To vam također može pomoći da spriječite ulkus želuca, zatvor, nadutost, grčeve i ozbiljna stanja poput raka debelog crijeva.

Potiče rad imunološkog sistema: svaka hrana koja ima tako visoku koncentraciju hranjivih tvari korisna je za jačanje imunološkog sistema. Antioksidansi i organski spojevi čine ga snažnim kandidatom za jedan od najvažnijih imunoloških potencijala. Sadržaj vitamina C savršeno povezuje selen i cink kako bi stimulirao proizvodnju bijelih krvnih stanica i antioksidacijskih spojeva u cijelom tijelu kako bi neutralizirao slobodne radikale. Sve to pomaže u sprječavanju mnogih hroničnih bolesti, uključujući rak i srčane bolesti.

radiosarajevo.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE