Naslovnica BiH Brčko dobilo ...

  Brčko dobilo nove zakone o stečaju i likvidacionom postupku

  8

  Početkom jula, objavom u Službenom glasniku, zvanično su stupili na snagu novi Zakon o stečaju i Zakon o likvidacionom postupku u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

  Novi Zakon o stečaju u Brčko distriktu BiH maksimalno će zaštititi prava radnika, urediti predstečajne i stečajne postupke, omogućiti reorganizaciju stečajnog dužnika, urediti međunarodni stečaj i doprinijeti kreiranju pozitivne investicione klime.

  U martu 2016. godine donesen je novi Zakon o stečaju u Republici Srpskoj nakon čega je trajanje stečajnog postupka skraćeno sa 54 na 13 mjeseci. Zahvaljujući mogućnosti restrukturiranja poslovnih subjekata, sačuvano je gotovo 600 radnih mjesta, a broj riješenih predmeta porastao za 329%.

  Zakoni u Brčko distriktu BiH i Republici Srpskoj su harmonizirani i oslanjaju se na evropske regulative.

  „Novim Zakonom o stečaju potraživanja radnika nisu ograničena niti vremenom niti visinom iznosa“ izjavila je za agenciju SRNA Dobrinka Milivojević, stečajni i likvidacioni sudija te član Radne grupe za izradu Zakona u BD-u.

  “Pored toga, propisano je uvođenje instituta predstečajnog postupka, što je novina u Zakonu o stečaju. Ovim institutom pruža se mogućnost svim poslovnim subjektima da u početnoj fazi finansijske krize, kroz sudski postupak, zaključe poravnanje i na takav način izbjegnu stečaj kao i da revitaliziraju preduzeće i nastave sa radom“, dodala je Milivojević.

  Isti zakoni su pripremljeni i za Federaciju BiH, ali na njihovo usvajanje se još čeka. Zbog neusvajanja ovih zakona u Federaciji BiH najviše ispaštaju radnici.

  Tehničku podršku pripremi novih zakona o stečaju i likvidacionom postupku pruža IFC, članica Grupacije Svjetske banke, uz pomoć Ambasade Švicarske u BiH.

  visoko.co.ba/federalna.ba

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.