Naslovnica Preporuka Intervju Bregović za A...

Bregović za AFP: Multikulturalnog Sarajeva više nema, ali mi je srce na Balkanu

68

Za balkansku rock-zvijezdu Gorana Bregovića njegovo rodno Sarajevo više je od grada. Sarajevo je “metafora” multikulturalnog načina života koji se raspada kada započne vjerski sukob, kazao je u intervjuu za francusku novinsku agenciju AFP.

MARKETING

“Sve ono što danas gledamo po Europi, najprije smo vidjeli u Sarajevu. Susjed…, koji vam je danas dobar susjed, sutra puca na vas jer ste druge vjere“, ispričao je Bregović novinaru AFP-a u svojem studiju u Beogradu.

“Sarajevo je oduvijek moja prva metafora. Danas to nije samo ime grada, to je metafora našeg vremena”, naglašava.

Svoj posljednji album Tri pisma iz Sarajeva šezdesetsedmogodišnji muzičar je posvetio krhkom vjerskom skladu i svom rodnom gradu.

Prisjeća se priče o starom židovu koji svakoga dana posljednjih 60 godina dolazi pred Zid plača i moli da se “prekine rat između pripadnika različitih vjera”.

“Bog nam nije kazao kako živjeti zajedno. Jer… to je nešto što moramo naučiti sami”, kaže Bregović.

Sizifov posao

Album će ove godine predstaviti na zahtjevnoj turneji na 130 bina širom svijeta. Pratit će ga vjerni članovi njegova Orkestra za sprovode i vjenčanja. 

“Nisam od onih koji rade videosnimke za YouTube ili za televiziju. Staromodan sam tip… Putujem svijetom i predstavljam pjesme sa svojega albuma”, kaže uz širok osmijeh.

Na njegovom novom albumu nastupaju izraelski muzičari Asaf Avida i Riff Cohen, alžirska punk ikona Rachid Taha i španjolski pjevač Bebe. Na albumu su i tri “komada” za violinu i orkestar.

“I violina je u mojim pjesmama svojevrsna metafora”, objašnjava Bregović.

“Svira se na tri različita načina: onako kako je sviraju kršćani u klasičnoj glazbi, na ‘klezmer’ način ili onako kako je sviraju židovi i na orijentalni način poput muslimana.”

Gitarist Bregović slavan je postao sedamdesetih godina prošlog stoljeća s bandom Bijelo Dugme, jednim od vodećih rock-sastava u bivšoj Jugoslaviji, podsjeća AFP. 

U dokumentarnoj videosnimci iz 1991., snimljenoj godinu dana prije početka rata koju koristi kao najavu za novi album, govorio je o mješavini muzičkih utjecaja u Sarajevu. Na snimci mladi Bregović sjedi usred Sarajeva i govori o muzici koja dolazi iz “crkava, katedrala, džamija”. Kaže i kako bi bila šteta da se to jednog dana izgubi.

Kaže i da isto “ponavlja u Pismima iz Sarajeva” te dodaje da je riječ o Sizifovu poslu.

Složno Sarajevo danas je mit.

Sarajevo neće čuti Bregovićeva pisma

Kad se Jugoslavija raspala Bregović je odbio zauzeti stranu.

“Moj otac je hrvatski katolik, majka pravoslavna Srpkinja, a supruga muslimanka. Na koga je trebalo pucati? Na porodicu moje supruge? Mojeg oca? Ili moje majke? Nisam nikoga mrzio. Samo sam bio žalostan”, kaže Bregović.

Multikulturalnog Sarajeva više nema. Srbi su otišli u istočne dijelove grada, brojni se Hrvati nikad nisu ni vratili, a bosanskih je židova ostalo tek nekoliko stotina, govori Bregović.

“Teško je povjerovati da iz historije nismo ništa naučili i da isti rat ponavljamo svakih pedeset godina”, kaže Bregović.

“Moj djed je bio vojnik, moj otac je bio vojnik, a ja sam, nasreću na početku rata bio u Parizu.”

Kada nije na turnejama živi između Beograda, Sarajeva i Pariza, javno iskazujući svoju dugovječnu ljubav za Balkan, “tešku ljubav”, kako sam kaže.

No sretan je, ističe, jer njegove kćeri imaju francusko državljanstvo i žive u Francuskoj, “normalnoj zemlji” s “normalnim patriotizmom” u kojoj “se ne mora uvijek ratovati i žrtvovati se”. “Ako ste domoljub na Balkanu…, to zahtijeva mnogo toga…, ondje trebaju samo vojnike”.

radiosarajevo.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.