Britanija: Članovi Konzervativne stranke glasaju za novog čelnika

18

Neki članovi britanske Konzervativne stranke dobili su više od jednog glasačkog listića kojim glasuju za novog čelnika stranke i budućeg premijera, prenosi BBC u subotu.

Glasački listići su poslani članovima Konzervativne stranke kojih je oko 160 tisuća u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za idućeg premijera na njima mogu izabrati između Borisa Johnsona, bivšeg gradonačelnika Londona i ministra vanjskih poslova i Jeremyja Hunta, trenutnog ministra vanjskih poslova.

Glasovanje se zatvara 22 srpnja, a pobjednik će biti proglašen dan kasnije.

BBC tvrdi da je saznao kako su neki članovi dobili više od jednog glasačkog listića citirajući jednog člana stranke koji procjenjuje da se to odnosi na više od tisuću članova.

Dodaje da je to moguće u nekim slučajevima jer neki članovi stranke žive i rade u različitim izbornim jedinicama te da su se možda priključili lokalnim stranačkim udrugama na oba mjesta. Drugi su možda promijenili svoje prezime nakon vjenčanja.

Konzervativna stranka u subotu nije bila dostupna za komentar.

BBC je citirao stranku koja tvrdi da su na glasačkim listićima napisane jasne upute, te da će oni koji budu glasali više od jednom biti izbačeni iz stranke.

“Jasno piše na listiću da je dozvoljeno samo jednom glasati i očekujem da će se članovi Konzervativne stranke toga i držati”, rekao je u subotu za radio BBC Patrick McLoughlin, bivši predsjednik Konzervativne stranke koji vodi Huntovu kampanju.

visoko.co.BA/federalna.ba/Hina-Reuters

Komentari

komentara