Naslovnica Svijet Britanska Vla...

Britanska Vlada ne namjerava odustati od Brexita

Glavni savjetnik ECJ-a objavio kako London može jednostrano povući odluku o izlasku iz Evropske unije.

11

Vlada Velike Britanije nema namjeru odustati od izlaska iz Evropske unije, rekao je u utorak glasnogovornik britanske premijerke Therese May koju očekuje teška bitka da osigura podršku Parlamenta za sporazum o Brexitu u ključnom glasanju 11. decembra.

Glavni savjetnik najvišeg suda Evropske unije, Evropskog suda pravde (ECJ) objavio je u utorak kako Velika Britanija može jednostrano povući odluku o izlasku iz EU-a.

Premijerkin glasnogovornik naglasio je novinarima da odustajanje od Brexita ne dolazi u obzir.

“To ni u kojem slučaju neće ni na koji način promijeniti jasnu poziciju Vlade da članak 50 neće biti opozvan“, rekao je.

  • Škotska peticija

“Glavni savjetnik Campos Sanchez-Bordona predlaže da Sud pravde utvrdi da članak 50 … omogućava jednostrano povlačenje obavijesti o namjeri izlaska iz EU-a. Ta mogućnost ostaje sve do trenutka dok se formalno ne zaključi sporazum o izlasku“, objavio je u saopćenju ECJ.

“Uvjetovanje odluke o opozivu Brexita saglasnošću ostalih 27 država članica bilo bi nespojivo s propisima EU-a o razdruživanju“, tvrdi glavni savjetnik Manuel Campos Sanchez-Bordona.

To je pitanje u obliku peticije prvo škotskim sudovima postavila grupa zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Velika Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU-a što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Velike Britanije iz Unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom oktobra Evropskom sudu pravde koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Velika Britanija napusti EU 29. marta 2019. godine.

  • Čeka se odluka suda

Sanchez-Bordona jedan je od 11 savjetnika koji daju pravna mišljenja ECJ-u i sudije obično slijede njihova mišljenja. Odluka suda uslijedit će kasnije.

“Britanski narod želi da nastavimo s provedbom sporazuma koji poštuje rezultat referenduma i omogućuje nam da budemo ponovno jedinstveni kao država, kako god da glasamo“, kazat će May zastupnicima, po izvacima iz njezina govora. “Ovo je sporazum koji daje rezultate za britanski narod.”

May će ih upozoriti kako bi, ako ne podrže sporazum o razdruživanju koji je dogovorila s EU-om, mogli otvoriti vrata haotičnom izlasku zemlje iz Unije bez mjera za ublažavanje tranzicije ili da se Brexit možda uopće neće dogoditi.

Ako sporazum u Parlamentu ne bude prihvaćen, May bi mogla zatražiti drugo glasanje. No poraz bi povećao izglede za izlazak iz Unije bez sporazuma. Tada bi bio izgledniji i drugi referendum o izlasku iz EU-a.

Balkans.aljazeera.net – Izvor: Agencije

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.