British Airways dobio kaznu od 183 miliona funti poslije krađe podataka

63

Britanski organ zadužen za zaštitu ličnih podataka (ICO) odredio je kaznu od 183 miliona funti aviokompaniji British Airways poslije krađe finansijskih podataka nekoliko stotina hiljada putnika tokom 2018. godine.

MARKETING

“Iznenađeni smo i razočarani odlukom ICO-a”, izjavio je generalni direktor britanske aviokompanije Alex Cruz i dodao da je British Airways brzo reagovao na krivično djelo krađe ličnih podataka svojih klijenata.

Willie Walsh, generalni direktor IAG, matične kompanije British Airways, izjavio je da će razgovarati sa predstavnicima ICO-a o eventualnom žalbi na odluku o finansijskom kažnjavaju.

British Airways je krajem septembra 2018. godine saopštio da je bio meta hakerskog napada, poslije kompjuterskog kvara. Kompanija je tada prijavila krađu finansijskih podataka oko 380.000 klijenata. Potom je mjesec dana kasnije navela da se krađa odnosi na podatke 244.000 kliijenata, a ne 380.000.

Ukradeni su podaci sa ličnim imenima, kućnom i elektronskom adresom klijenata kao i podaci bankarskih kartica, sa brojem računa, datumom isticanja kartice i zaštićenog koda od tri broja.

Kompanije je kasnije saopštila da su ranije ukradeni podaci drugih klijenata, njih oko 185.000.

Kazna British Airwaysu od tačno 183,390 miliona funti (204 miliona evra) predstavlja 1,5 odsto godišnjeg poslovanja kompanije 2017. godine.

Kompanija je ranije navela da će novčano nadoknaditi oštećene klijente. Danas je British Airways ponovio da nije dobio nijednu informaciju o krađi novca klijenata čiji su podaci ukradeni.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara