Brnabić sa Džaferijem: Saradnja i evropski put-ključ prosperiteta regiona

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas, u razgovoru sa predsjednikom Sobranja Makedonije Talatom Džaferijem, da su regionalna saradnja i evropski put regiona, ključ uspjeha za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

85

Ocjenjujući sveukupne odnose sa Makedonijom, premijerka je rekla da je Srbija oprijedeljena za razvoj prijateljskih odnosa, baziranih na zajedničkoj istoriji i tradicionalno bliskim vezama dva naroda.

MARKETING

Ona je istakla da će čvršćim povezivanjem kroz regionalnu ekonomsku saradnju i u okviru “Berlinskog procesa” zemlje regiona brže obezbijediti uslove neophodne za priključenje Evropskoj uniji.

Predsjednik Sobranja Talat Džaferi podvukao je značaj jačanja saradnje dvije države i kroz parlamentarnu saradnju i istakao važnost povezivanja kroz regionalne procese, naročito u ekonomskom i infrastrukturnom smislu, prenosi Tanjug.

Predsjednica vlade ponovila je da će Srbija nastaviti da se zalaže za početak pregovora Makedonije sa Evropskom unijom i da je spremna da Makedoniji prenese dosadašnja iskustva Srbije u procesu eurointegracija.

Brnabić je istakla da se Srbija zalaže i za što skoriji dogovor oko rješavanje bilateralnog spora Skoplja i Atine u vezi sa imenom Makedonije, koji će dodatno doprinijeti stabilizaciji regiona.

Prema riječima premijerke, nastavak Briselskog dijaloga Srbija vidi kao način za pronalaženja kompromisnog rješenja Beograda i Prištine.

Ponovila je da je Srbija posvećena i implementaciji dogovorenih sporazuma u okviru dijaloga i da očekuje da i druga strana pristupi implementaciji dogovorenog, naglašavajući da zajednica srpskih opština nije formirana i nakon pet godina od potpisivanja sporazuma.

Na sastanku je razgovarano i o srpskoj i makedonskoj nacionalnoj manjini i početku rada Mješovite komisije za unapređenja prava makedonske nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Makedoniji.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara