Brnabić: Srbija spremna za otvaranje pet poglavlja

Srbija je spremna za otvaranje još pet poglavlja, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, na šta je ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović pojasnila da očekuje da će do kraja juna biti otvorena poglavlja 13 (o ribarstvu) i 33 (o finansijskim i budžetskim odredbama).

113

“Nadam se da će nova poglavlja biti otvorena u junu, jer je Srbija to zaslužila…Broj otvorenih poglavlja je deo posla EU”, kazala je Brnabić novinarima u Beogradu, a nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije u Srbiji.

MARKETING

Na to je ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović objasnila da je data saglasnost za poglavlja 13, o ribarstvu, i 33, o finansijskim i budžetskim odredbama.

“To očekujemo do kraja juna…Dobra stvar je da je napretka bilo, jer da nije bilo mi nijedno poglavlje ne bismo mogli da otvorimo. Lično mislim da je moglo i više, ali obzirom na atmosferu u EU, mislim da ne možemo da budemo nezadovoljni”, navela je Joksimović.

Govoreći o danas održanom sastanku, Brnabić je rekla da je održan prvi sastanak u ovakvom formatu, koji je ona inicirala jer je želela da napravi novi format u kome se razgovara o napretku Srbije u procesu evrointegracija.

Kako je navela, najviše reči je bilo o poglavlju 23 (pravosuđe i osnovna prava) i poglavlju 24 (pravo, pravda i bezbednost).

“Ono što su bile značajne teme su reforma sudstva, medijska strategija i rad sa medijima, osnovna prava i prava nacionalnih manjina i važno je reći da su na dnevnom redu u Skupštini Srbiji dva važna zakona o osnovnim pravima i pravima nacionalnih manjina. Tako da stvari napreduju u pravom smeru i važno je da smo o tome mogli da razgovaramo, a i da ja kao predsednica Vlade čujem mišljenja i ambasadora”, kazala je ona.

Ona je najavila sledeći sastanak u oktobru, a čija posledica će biti mnogo jasnija komunikacija koja će rezultirati i u nekoj novoj i boljoj dinamici otvaranja i zatvaranja poglavlja na putu Srbije ka EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo je da je današnji sastanak dobra inicijativa.

“Mi smo se fokusirali na vladavinu pravu kao nešto od osnovnog značaja za Srbiju za reforme i sve koristi koje donosi za građane i njihov prosperitet”, kazao je.

On je rekao i da je vladavina prava složeno područje, zbog čega se ono i među prvima otvara u procesu evrointegracija.

“Čitajući izveštaj EK iz aprila o trenutnom stanju, mi smo videli da je upravo vladavina prava jedna od najznačajnijih stvari i sagledali šta još treba uraditi u tom pogledu”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, očekuje i mišljenje Venecijanske komisije o ustavnim promenama.

“Sve u svemu, sastanak je bio veoma koristan. Bila je jedna interaktivna diskusija. Premijerka i njen tim su učinili sve što su mogli i pokazali spremnost da se nastavi debata u cilju sagledavanja onoga što je urađeno”, zaključio je.

Današnji sastanak je komentarisala i Joksimović koja je rekla da je reč o veoma važnom formatu, jer pokazuje otvorenost države i Vlade Srbije prema debati o svim važnim pitanjima.

Ona je prenela da je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu usvojena rezolucija u kojoj se pohvaljuje kontinuirani napredak Srbije na putu evrointegracija i gde se govori da 2025. godina nije nedostižna za Srbiju ukoliko država nastavi sa reformama.

“Daje se preporuka da se nova poglavlja otvore do kraja juna. Poziva se na punu implementaciju Briselskog sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština, a pominje se i energetika”, dodala je.

Na konferenciji za novinare, bilo je reči i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Brnabić je rekla da taj dijalog vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Srbija je uvek spremna za razgovore. Srbija je pokazala svoju konstruktivnost i da je spremna za razgovore, a moje mišljenje da je u ovom trenutku ogromna prepreka nastavku dijaloga činjenica da Priština nije uradila ništa na implementaciji Briselskog sporazuma. Verujem u hrabrost predsednika Vučića”, odgovorila je Brnabić.

Fabrici je na to dodao da se nada da će uskoro biti poznat datum nastavka dijaloga, istakavši da taj dijalog uz podsredstvo EU pokazuje spremnost EU da u tome učestvuje.

O ustavnim promenama, Brnabić je navela da će 21. i 22. juna biti održani sastanci sa Venecijanskom komisijom gde će se čuti prvi komentari na ustavne amandmane, a onda će biti još jedan krug javne rasprave.

“Svakako želimo pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, pa onda javnu raspravu o tome, kako bi na kraju krajeva kada već idemo na usvajanje, imali najkvalitetniji i nainkluzivniji mogući predlog”, kazala je.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara