Broj egzoplaneta uskoro dostiže 4.000

156
Povećanje broja egzoplaneta je znak “eksplozije” otkrića koja su rezultat potrage pomoću teleskopa na Zemlji i u svemiru u proteklih 25 godina, a također je pokazatelj koliko su uobičajene planete, odnosno da većina zvijezda u Mliječnom putu ima barem jedan svijet koji kruži oko njih. To je nešto u šta astronomi nisu mogli biti sigurni prije tridesetak godina.

Extrasolar Planets Encyclopedia koju vodi Observatoire de Paris u Francuskoj već je prešla granicu od 4.000 egzoplaneta.

MARKETING

“Velika stvar je to što smo se prebacili sa zvjezdanog neba na planetarno nebo, jer postoji više planeta nego zvijezda. Planetarni sistemi imaju raznovrsnu strukturu s planetama koje kruže oko jedne, dvije zvijezde ili oko drugih planeta”, izjavio je dr. Francoise Roques iz opservatorija.

NASA-inoj Exoplanet Archive arhivi nedostaju 74 planete do brojke od 4.000, ali postoje još 443 kandidata za status planete koje je otkrio NASA-in teleskop Tess lansiran 2018. godine. Te planete još uvijek čekaju potvrdu.

Također, postoje još 2.423 kandidata za status planete koje je otkrio svemirski teleskop Kepler. Najnovija planeta dodana u NASA-inu arhivu je Super Earth GI 686 b koja kruži oko crvene patuljaste zvijezde “hladnije” od našeg Sunca, a koja je otkrivena pomoću teleskopa na Zemlji. Ona je potvrđena i dodana u arhivu 21. marta.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara