Broj oboljelih od “sindroma slomljenog srca” porastao tokom pandemije

142

Studija koja je jučer objavljena u medicinskom časopisu JAMA Network Open utvrdila je značajan porast broja slučajeva “sindroma slomljenog srca” u dvije bolnice u Ohiju kod pacijenata koji nemaju koronavirus, sugerišući da socijalni, fizički i ekonomski stresori koje je uzrokovala pandemija uzimaju danak kada je riječ o zdravlju.
Kardiomiopatija izazvana stresom ili Takotsubo sindrom, koji se često naziva “sindromom slomljenog srca” javlja se kada srčani mišići oslabe, što dovodi do bola u prsima i nedostatka daha. Vrlo je sličan srčanom udaru, samo što njega pokreću stresne situacije, a srčani udar blokade u krvotoku.

MARKETING

Ovaj sindrom je samo u rijetkim slučajevima smrtonosan, a pacijenti se obično oporavljaju u roku od nekoliko dana ili sedmica.

Istraživači iz Cleveland Clinica proučavali su pacijente sa srčanim problemima u dvije bolnice, a koji su liječeni ovog proljeća, upoređujući ih s pacijentima sa sličnim srčanim problemima u posljednje dvije godine.

Novi pacijenti imali su dva puta veću šansu da imaju sindrom slomljenog srca, navodi se u studiji koja je objavljena u medicinskom časopisu JAMA Network Open.

Studija je proučila zdravstveno stanje 1.914 pacijenata iz pet različitih dvomjesečnih razdoblja, uključujući uzorak od više od 250 pacijenata hospitaliziranih u martu i aprilu. Studija je zaključila da je povećanje oboljelih vjerovatno povezano s “psihološkim, socijalnim i ekonomskim stresom” uzrokovanim pandemijom, a koja je uključivala “nametnuti karantin”, nedostatak socijalne interakcije, stroga pravila fizičkog distanciranja i njegove ekonomske posljedice u životu ljudi”.

“Pandemija je stvorila paralelno okruženje koje nije zdravo. Emocionalno distanciranje nije zdravo. Ekonomski utjecaj nije zdrav. Vidjeli smo puno pacijenata koji su imali sindrom slomljenog srca, a nisu imali koronavirus”, rekao je Ankur Kalra, kardiolog koji je vodio studiju.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u maju da je zabrinut zbog utjecaja pandemije na mentalno zdravlje.

Treba naglasiti da su u ovoj studiji postojala i mala ograničenja. Istraživači su pregledali samo medicinsku dokumentaciju pacijenata u sjeveroistočnom Ohiju te su sugerirali da bi istražili i direktnu vezu sa sindoromom slomljenog srca i koronavirusom.

“Možda su u potpunosti u pravu. Ne protivim se hipotezi. Prigovaram statističkim metodama”, rekao je dr. John Horowitz, profesor kardiologije s Univerziteta u Adelaidu u Australiji.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.