Broj pogubljenja u svijetu najniži u desetljeću

64

Broj izvršenih pogubljenja u svijetu u 2018. najniži je u deset godina, prema izvješću organizacije za ljudska prava Amnesty International objavljenome u srijedu.

MARKETING

Prošle godine u 20 zemalja je izvedeno najmanje 690 pogubljenja, što je za 31 posto manje u odnosu prema najmanje 993 pogubljenja izvedenih 2017.

“Dramatičan pad u broju pogubljenja dokazuje da čak i zemlje za koje je to najmanje vjerojatno počinju mijenjati odnos i shvaćaju da smrtna kazna nije rješenje “, rekao je glavni tajnik Amnesty Internationala Kumi Naidoo.

Istaknuto je da je broj pogubljenja smanjen u zemljama poput Iraka, Irana, Pakistana i Somalije.

Međutim u izvješću se kaže da se broj pogubljenja povisio u zemljama poput Singapura, Bjelorusije, Južnog Sudana, Japana i SAD-a.

Osim toga u zemljama poput Botsvane, Tajlanda i Tajvana odlučeno je da se kao način kažnjavanja ponovno uvede smrtna kazna, navodi se u izvješću.

Skupina je također upozorila na otežan pristup podacima te napomenula da bi aktualni podaci mogli biti viši nego što je prvotno objavljeno.

U izvješću se kaže da je Kina jedna od zemalja u kojoj je izvrši najviše pogubljenja u svijetu. Skupina ističe kako vjeruje da su ondje na smrt osuđene tisuće ljudi koje se pogubljuje svake godine.

Međutim ne zna se pravi broj izvršenja smrtnih kazni u Kini jer su “podaci čuvani kao državna tajna”, navodi se u izvješću.

Nakon Kine, zemlje s najviše pogubljenja su Iran, Saudijska Arabija, Vijetnam te Irak.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara