Brojne osude napada na novinara Vladimira Kovačevića: Oštre sankcije napadačima

165
Na potezu su, ističu, institucije za provođenje zakona, od čije akciji ovisi da li će napadi na novinare postati društveno prihvatljivo ponašanje, a novinarska profesija najopasnija u BiH.

Upravni odbor Društva novinara BiH također smatra da je krajnje vrijeme za zajedničku akciju svih novinara u BiH, odnosno da se sva udruženja, sindikati, ali i pojedinci udruže u naporu da se zaustavi taj trend, dok ne bude kasno, saopćeno je iz tog društva.

MARKETING

“Moramo shvatiti da je napad na bilo kojeg novinara u BiH ujedno napad na sve nas i da je potrebno više međusobne solidarnosti i podrške, jer smo svi prije svega novinari na istom zadatku – kazali su iz Društva.

Ne prejudicirajući rezultate istrage, pozvali su političke elite na odgovorno ponašanje prema medijima u predizborno vrijeme i upozorili ih da poruke mržnje koje su upućene prema pojedinim medijima mogu za rezultat imati napade kakav je ovaj posljednji na Kovačevića.

Povodom napada na Kovačevića oglasilo niz bh. zvaničnika.

“Vrlo je važno da policija RS u slučaju napada na novinara BN televizije hitno reaguje i pronađe krivce, kako bi spriječila spekulacije i vratila evidentno narušeno povjerenje, ocijenio je član Predsjendištva BiH iz RS-a Mladen Ivanić za Fenu.

“U ovom trenutku je jednako važno i da se političari i svi koji imaju veze s ovogodišnjim izborima suzdrže od svega što bi moglo da našteti novinarskoj borbi za njihova prava. Jedino tako možemo da smirimo tenzije i pomognemo novinarima u odbrani i zaštiti njihove časne profesije”, ukazao je Ivanić.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na Twitter profilu, komentirajući i nedavni napad na ekipu BHRT-a u Konjicu, rekao je da je u demokratskom društvu nedopustivo vrijeđanje, omalovažavanje, a posebno premlaćivanje novinara koji rade svoj posao.

Ukoliko ne bude oštrih sankcija za napadače, istakao je Zvizdić, to je nedopustiv putokaz za nastavak ponašanja prema novinarima i u buduće.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović također je osudio fizički napad na Kovačevića te zatražio od policijskih i tužilačkih institucija da hitno otkriju počinioce i motive.

“Sloboda medija i izražavanja temelj je svake demokratije. U RS je ta sloboda garantovana Ustavom i svim drugim zakonskim aktima”, naveo je Čubrilović.

Očekuje da policija hitno identifikuje napadače i motive napada na novinara Kovačevića, koji je i skupštinski izvještač RTV BN.

“Ovakvi napadi apsolutno su neprihvatljivi i institucije moraju brzom reakcijom da pošalju poruku da se nasilje nad građanima RS-a neće tolerisati i da će počinioci biti brzo i adekvatno sankcionisani”, istakao je Čubrilović u pisanoj izjavi.

I Vlada RS-a najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Kovačevića.

“Slobodno novinarstvo je jedna od najvažnijih tekovina demokratskih društava, stoga sinoćnji napad i ugrožavanje lične bezbjednosti novinara smatramo napadom na ustavom zagarantovanu slobodu misli i opredjeljenja, te javnog izražavanja mišljenja”, saopćeno je iz entitetske vlade.

Ćamil Duraković, lider Pokreta “Odgovor”, ocijenio je kukavičkim napad na Kovačevića. Duraković poručuje da je ovo direktna posljedica kontinuiranog kršenja medijskih sloboda u RS-u.

“Prvo su zabranjivali okupljanja. Krenulo je u Prijedoru i Kravici, a završilo na banjalučkom Trgu Krajine. Onda su napadali novinare, krenulo je od prijetnji onima koji su izvještvali o pravima povratnika, sada je nastavilo prebijanjem novinara BN Televizije. Kako tretiraju povratnike prvog dana, tako tretira cijelu RS narednog, mi smo mu lakmus papir – šta može proći nekažnjeno”, kazao je Duraković.

“Pozivam kukavice koje udaraju na našu djecu, da se ‘muški’ suoči sa nama – liderima otpora u entitetu RS umjesto da kukavički šalje svoje plaćenike na vrijedne ljude čiji je posao izvještavati o događajima i raditi čestito svoj posao. Dosta ste tukli majke Srebrenice, nezavisne novinare i mlade aktiviste, pokušajte udariti na nas”, poručio je Duraković.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara