Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Bruka i sramo...

Bruka i sramota na ulazu u Visoko: 5.000KM neutrošeno, a šehidsko spomen obilježje u MZ Rosulje kao ruglo

1049

Kako saznaje Visoko.co.ba Ministarstvo za boračka pitanja odobrilo je 5.000KM za završetak radova na šehidskom spomen obilježju u MZ Rosulje koje je započeto prije punih pet godina i danas stoji kao ruglo i spomen na nesposobnost i nezainteresovanost lokalne administracije da se pozabavi ovim problemom.

Da bude još gore, novac stoji neutrošen, a Općina ništa ne poduzima tim povodom? O razlozima možemo samo pretpostavljati, da li su oni političke prirode, ili neko ima nešto protiv šehidskog obilježja ili pak neko ima interes da ovo obilježje ne bude baš ovdje jer navodno na ovoj lokaciji ubrzo bi mogla početi izgradnja stambene zgrade pa bi šehidsko spomen obilježje smetalo? Navodno bivša Veleprometova samoposluga kupljena za cca.80.000KM mogla bi postati u puno većim gabaritima stambena zgrada sa potrebnim pratećim saržajima i parkingom u koji se ne uklapa ovo šehidsko spomen obilježje. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da 5.000KM stoji odobreno i neutrošeno na računu i niko ih ne potražuje kako bi se konačno posao završio!?

Podsjećamo, ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković u junu prošle godine je obišao započeto spomen- obilježje u Mjesnoj zajednici Rouslje, koje već pet godina stoji nezavršeno. Na zahtjev ove Mjesne zajednice ministar Čolaković je došao kako bi se lično uvjerio u realizaciju dosadašnjih akivnososti na izgradnji spomen-obilježja s obzirom da je Ministarstvo za boračka pitanja i ranije izdvojilo dio sredstava za ovo spomen obilježje. Tada je dogovoreno da se zahtjev što prije uputi putem nadležne Službe za boračko – invalidsku zaštitu Općine Visoko kako bi se do kraja građevinske sezone u potpunosti završili radovi na uređenju ovog spomen- obilježja.

Međutim pitanje je jel navodna buduća zgrada smetnja šehidskom spomen obilježju ili obrnuto. Kako god bilo bruka i sramota je.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.