Naslovnica Zanimljivosti Bruno i Luka ...

Bruno i Luka putuju svijetom novcima koje skupe na ulici

42

Nikad ne znaš šta sutra donosi i u tome je ljepota života, kažu nam dva neobična putnika koje smo upoznali na mostarskoj Fejićevoj ulici. Dok su stotine Mostaraca šetale ili ispijali kafe, Bruno i Luka nastojali su, na za mnoge neprimjeren način, skupiti novac za nastavak svog putovanja.
Na početku kažu da ne vole medije i fotografisanje, da bi radije da ih oslovljavamo sa Beavis i Butt-head, da je jedan iz Rijeke, a drugi iz njemačkog grada Freiburga. Prvi je Luka, drugi Bruno.

“Prolazio sam jednog rana riječkim Korzom i vidio Brunu i njegovu tadašnju djevojku. Radili su isto ovako na ulici, a ja sam radio slične stvari u Rijeci. Pozvao sam ih kod sebe, živjeli su kod mene mjesec dana. Kasnije smo krenuli putovati skupa”, ispričao je Luka.

Luka obično putuje s psom, ali ga u našu zemlju nije mogao lako uvesti zbog problema sa dokumentima. On iz Mostara planira do Sarajeva i nazad u Rijeku po psa, a Bruno do Grčke. Društvo se ponovo spaja za petnestak dana i zajedno planira ići u Švicarsku.

“Živimo za putovanja, a putujemo da bi živjeli. Novac skupljamo ovako na ulici, mislili smo da u Bosni neće biti ništa, ali je sjajno. Narod daje, malo ko nešto upita. Mi smo anarhisti, živimo svoj život i lijepo nam je”, kažu nam na kraju.

Ispred njih su uvijek četiri čaše. Na prvoj piše pivo, na drugoj jiont, na trećoj baklava i na četvrtoj hrana za psa. Jasno specificirane potrebe, a veseli dvojac kaže da poštuje želje donatora i da sredstva iz jedne čaše troše samo za potrebu koja je naznačena na njoj.

Pozdravili smo ih, a kad smo pola sata kasnije prošli istom ulicom, njih nije bilo. Njih su čekali neki drugi gradovi i neke druge ulice. Samo su čaše uvijek iste…

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.