Bugatti od 30.000 eura za 500 sretnika

21

Francuski proizvođač supersportskih automobila napravit će repliku dječije verzije klasičnog modela Type 35, koji se originalno izrađivao 20-tih i 30-tih godina prošlog vijeka.

Prvobitni dječiji Bugatti Type 35 “Baby” nastao je 1926. kada je osnivač i vlasnik Etore Bugati napravio za svog četvorogodišnjeg sina umanjenu verziju modela Type 35.

Etore nije planirao više primjeraka ove dječije varijante, ali je promijenio mišljenje kada su ljudi koji su ih posjećivali počeli da se oduševljavaju automobilom-igračkom.

Na kraju je odobrio serijsku proizvodnju, pa je od 1927. do 1936. izrađeno (i prodato) 500 primjeraka Bugattija Type 35 “Baby”.

Ne zna se koliko je originalnih automobila preživjelo do danas, ali uskoro će se na tržištu naći savremena replika ovog dječijeg Bugattija, pod oznakom “Baby II”.

Za pogon će koristiti elektromotor i baterije u kojima se skladišti električna energija, a snaga će se prenositi na zadnje točkove.

Kao i “pravi” elektroautomobili za odrasle, i “Baby II” će imati sistem regenerativnog kočenja koji će se koristiti za dopunu baterija u vožnji.

Interesantno je da će ovu igračku, koja po dimenzijama predstavlja repliku originala u odnosu 3/4:1, moći da voze i odrasli.

Automobil u režimu rada za odrasle raspolaže snagom od 4 kW (5,5 ks) i može da dostigne brzinu od 45 km/h, dok je za djecu rezervisan takozvani “dečji režim” kod koga je snaga limitirana na 1 kW (1,3 ks), a maksimalna brzina ograničena na 20 km/h.

Bugatti je odraslim zaljubljenicima u klasične sportske automobile omogućio da ovu igračku naruče i u specijalnoj opciji sa 10 kW (13,6 ks) i uklonjenim limiterom brzine.

Kao i u slučaju originalnog modela Type 35 “Baby”, i ovog puta biće napravljeno 500 primjeraka koji će se u Francuskoj prodavati po cijeni od 30.000 eura, bez uračunatog poreza i troškova isporuke.

Bugatti je već počeo da prima narudžbine od potencijalnih kupaca.

visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara