Čak i kratak boravak u najzagađenijim gradovima škodi zdravlju srca

169
Kod 26 zdravih mladih osoba iz Los Angelesa naučnici su mjerili u krvi tvari koji su rezultat zagađenja, kao i bjelančevine povezane s rizikom od srčanih bolesti prije i nakon putovanja u Peking na ljetni studijski program.

Tokom šest do osam sedmica u glavnom gradu Kine, metaboliti zagađenja u uzorcima urina ispitanika porasli su zajedno s pokazateljima upale u krvi i pokazateljima nakupljanja arterijskog plaka, napisali su autori studije u časopisu “Circulation”.

“Ti rezultati jačaju dokaze da se ono što se u pogledu razvoja srčanih bolesti uočilo kod životinja, događa i kod ljudi”, kaže Erika Garcia, naučnica sa Univerziteta Južna Kalifornija u Los Angelesu koja se bavi utjecajem okoliša na zdravlje i koja nije učestvovala u istraživanju.

Zagađenje zraka ozbiljni je javnozdravstveni problem u Kini gdje nepovoljno utječe na zdravlje srca njenih 1,4 milijarde stanovnika, kažu autori istraživanja.

Ranija istraživanja povezivala su dugoročnu izloženost zagađenju zraka sa srčanim bolestima i prijevremenoj smrti, napisali su.

Kako bi vidjeli utječe li i kratkotrajna promjena okoliša i odlazak u zagađenije okruženje na takozvane biomarkere koji su povezani s rizicima za srčane bolesti naučnici su obuhvatili studente koji su učestvovali u programima razmjene između kalifornijskog Univerziteta u Los Angelesu (UCLA) i Pekinškog Univerziteta.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 26 nepušača, zdravih studenata s UCLA prosječno starih 24 godine, koji su proveli u Pekingu deset sedmica u 2014. i 2015. godini.

Uzorci urina i krvi prikupljeni su oko sedam dana prije nego što su studenti napustili Los Angeles, šest do osam sedmica nakon dolaska u Peking i četiri do sedam sedmica nakon povratka u Los Angeles.

Za vrijeme njihova boravka u Pekingu zagađenje u tom zraku bilo je 371 posto veće nego u Los Angelesu. Uzorci njihovog urina pokazali su da je koncentracija čestica koje ukazuju na utjecaj zagađenja porasla 176 do 800 posto u odnosu na onu dok su bili u Los Angelesu, pokazalo je istraživanje.

Aktivnost enzima koje potiče zdravi holesterol bila je usporena, navodi se u istraživanju. Markeri oksidacije masnoća u krvi koje pridonose nakupljanju plaka također su porasli.

“Do šeste sedmice boravka u Pekingu čestice zagađenja u zraku imale su već značajni utjecaj na biomarkere za srčane bolesti i za razvoj ateroskleroze koji su kod ispitanika aktivirani”, kazao je doktor Jesus Araujo, kardiolog s medicinskog fakulteta David Geffen na UCLA i voditelj studije.

Pokazatelji izloženosti zagađenju u Pekingu uvelike su se povukli nakon što su se studenti vratili u Los Angeles, naveli su autori studije.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.