Čaušević Ajla: Da nema nas ne bi bilo ni vas!

439

Ako muškarci vladaju svijetom, a žene muškarcima, postavlja se pitanje ko onda stvarno vlada svijetom?

MARKETING

Disney je nedavno objavio film pod nazivom “Mulan”.

Mulan se mora pretvarati da je muškarac da može biti u vojsci, ali hajde da idemo korak po korak.

Pored svoje vještine koju u tom momentu nije imao niti jedan muškarac u vojsci, ipak se morala pretvarati da je muško samo da bude prihvaćena. Nema veze što je u tom momentu jača i sposobnija, ona jednostavno nije muško i sve što zna pada u vodu.

Ona postaje legendarna ratnica koja spasi sve, ali uprkos tome kada su saznali da je žensko oni su je bez razmišljanja izbacili iz vojske. Poslije kada su shvatili da ne mogu bez nje, vratili su je u vojsku i izuzeto cijenili, ali to sada nije bitno.

Mulan je morala prva ustajati i posljednja ići na spavanje, samo da ne saznaju da je žensko. Iako je mnogo bolja od svih vojnika, morala je proći ono što niti jedan muškarac nije morao, morala se pretvarati da je neko drugi.

Od početka svijeta žene pokušavaju da žive sa istim pravima i mogućnostima kao i muškarci, ali nekako uvijek nedostaje ono nešto. U prošlosti je to izgledalo tako što bi se žene odrekle svog identiteta, prerušile se u muškarca i stvorile potpuno novi identitet. Pretvarale su se da su neko drugi samo da bi pokazale odnosno dokazale svoje sposobnosti.

Zašto se žena mora truditi duplo više za svoje mjesto, nego bilo koji muškarac? Zašto mora konstanto dokazivati da je vijedna nekog radnog mjesta?

Hajde da se na tren vratimo u prošlost…

Joanne “Jo” Rowling je napisala Best Sellers “Harry Potter”, ali ga je upravo zbog predrasuda objavila pod inicijalima J.K. Rowling. Bila je svjesna da ako knjigu objavi pod svojim imenom i izdavači vide da je žena možda neće htjeti ni pročitati.

Dorothy Lawrence je bila mlada reporterka koja je odrezala kosu i prijavila se u vojsku kao Denis Smith. Nakon 10 dana je razotkrivena. O tome je poslije napisan članak, bila je jedina žena u vojsci.

Mary Ann Evans je bila spisateljica koja se također odlučila prerušiti u muško, bila je poznatija kao George Eliot. Odlučila se na ovaj korak jer je željela da se njen rad shvati kao ozbiljno djelo.

Pisala bih vam još o ženama koje su se prerušavale u muškarce u nadi da će im život biti bolji i lakši. Nažalost mnogo je ovakvih slučajeva, ali vjerujem da nije potrebno da ih sve nabrajam.

Danas žene mogu raditi šta žele, jer u modernom svijetu ne postoje muška i ženska zanimanja ili se to ipak samo tako kaže?

Žao mi je što i u 21. vijeku postoje djevojke koje misle da ne mogu raditi sve što požele samo zato što su žene. Žao mi je što i u 21. vijeku postoje žene koje misle da ne mogu biti inžinjerke, vatrogaskinje, vozačice kamiona i vozova, pilotkinje, vojnikinje, političarke, policajke ili bilo šta samo radi njihovog spola.

Moramo biti iskrene, danas mi žene možemo biti sve gore navedeno, niko nam to ne brani.

Možemo se baviti bilo kojim zanimanjem koje nam padne na pamet, ali koja je cijena toga?

Možemo izabrati koju god profesiju želimo, naravno uz određene poglede i popratne komentare iza leđa, a ponekad i direktno u lice.

Jeste li se ikada zapitali zašto još uvijek u medijima pišemo o ženama koje voze kamione ili su vojnikinje? Zašto nam je to interesantno, ako je to kako kažu normalno i sasvim prihvatljivo? Zato što nažalost nije baš sve idealno kako zamišljamo, naravno možemo se mi baviti kojim god poslom poželimo, ali moramo biti spremne na predrasude. Moramo biti dovoljno jake da se borimo sa istim, hodati uzdignute glave i ne osjećati grižnju savjest jer smo ravnopravni. Mi to zaista jesmo, pa se moramo tako i ponašati.

Zašto se žene moraju puno više dokazivati nego muškarci?

Ruku na srce…  Situacija je danas mnogo drugačija, mnogo bolja. Žene ipak mogu odabrati koje god zanimanje žele, bez da se prerušavaju u muškarce. Danas nam je to dopušteno, ali u tom se slučaju drugačije gleda na ženu. Vjerojatno se ta žena mnogo više trudila od muškarca koji je na istoj poziciji kao i ona, ali eto, ispada da je ona opet manje vrijedna samo zato jer je žena.

Smatram da smo mi kao žene jednako dobre u bilo kojem zanimanju kao i bilo koji muškarac.

Ali vas pitam da li smo jednako dobre ili bolje?

Ako radimo iste poslove, a radimo sigurno… Imamo isto radno vijeme i iste poslovne obaveze.

Postoji samo jedna razlika…

Mi smo pored posla i majke i čistaćice i spremačice i kuharice i vaspitačice i šta sve ne… Eto odgovora svima onima koji misle da su superiorniji od nas, samo zato što smo žene.

Prije su ženama ostajale ambicije, a muškarcima pozicije, to više ne smije da bude tako.

 

Ajla Čaušević/Visoko.co.ba

Komentari

komentara