Čavara pred CIK-om: HDZ 1990 ne želi s nama u koaliciju

Potpredsjednik HDZ-a Marinko Čavara zajedno sa generalnom tajnicom predao je CIK-u 10 397 potpisa za kandidaturu za člana Predsjedništva i prijavio HDZ kao stranku kandidata za sve razine vlasti na idućim izborima.

123

“HDZ je stranka koja je u svim dosadašnjim izbornim ciklusima bila stranka pobjednica unutar hrvatskog naroda. Po pozicijama koje sada obnašamo pokazuje se kao jedna okosnica i državnih i federalnih i županijskih vlasti te vjerujem da će tako to ostati tako i nakon listopadskih izbora”, poručio je Čavara u izjavi za medije.

MARKETING

– Razgovarali smo sa članovima izbornog povjerenstva, sa predsjednicom Irenom i članovima, gospodinom Šantićem i gospodinom Petrićem, o svim problemima sa kojima se oni suočavaju u radu izbornog povjerenstva, o izazovima koji su na koji su na tome putu bili do sada i u narednom periodu, kazao je novinarima Čavara.

“Sa strane HDZ-a izrazio sam punu potporu ovoj važnoj demokratskoj instituciji. Ukoliko dezavuiramo ili bilo ko pokuša dezavuirati ovakvu instituciju onda dolazi u pitanje čitav demokratski sustav, a to ne smijemo raditi. Prvenstveno trebamo izgrađivati pravu državu i demokratske institucije koje su onda garant i gospodarskog rasta i stabilnosti i naroda i svakog stanovnika Bosne i Hercegovine”, kazao je Čavara.

On je prokomentarisao činjenicu da HDZ 1990 ne želi ići sa HDZ-om u koaliciju kazavši da su u HDZ-u željeli sa svim strankama koje participiraju u HNS-u okupiti sve stranke iz hrvatskog naroda, jer se, kako je kazao, nalazimo u situaciji u kojoj se ne provode odluke Ustavnog suda i u kojoj mnoge institucije funkcioniraju izavan sustava, te da se na taj način mora odgovoriti, odnosno jedinstvenim snagama hrvatskog naroda, i zaštititi poziciju hrvatskog naroda koja je puno puta bila izigrana, jer su na hrvatskim pozicijama bili pripadnici a ne predstavnici hrvatskog naroda.

“Tražili smo da se to kroz Izborni zakon promijeni, tražit ćemo to i u buduće, i to je onaj plan A koji želimo realizirati kroz ove izbore, a to je da država BiH funkcionira i da svaki narod ostvaruje svoja prava kao i svaki građanin”, dodao.

Upitan da prokomentarište šta je u tome smislu plan B, Čavara je kazao da je Plan B da ukoliko ne postoji i ne funkcionira pravna država i ukoliko dođe do narušavanja prava naroda onda se mora tražiti rješenje kao ozbiljni političari da se to vrati opet u plan A.

– Mi držimo principijelan stav da svaka stranka koja ostvari pobjedu unutar svog konstitutivnog naroda, jer je takav ustroj države, da će biti na neki način naš partner u formiranju vlasti. Učinit ćemo sve da izborni proces protekne demokratski i u najboljem mogućem redu, i da svaki glas bude prebrojan onako kako treba i da imamo mogućnost da brzo formiramo vlast nakon listopadskih izbora kako bi stabilizirali stanje i odnose u BiH, da sve svaki stanovnik ugodno osjeća i ne trađi egzistenciju izvan ove države, rekao je Čavara prenose Vijesti.ba.

Čavara se osvrnuo i na migrantsku krizu navodeći da HDZ optužuju a svjedoci smo,kaže Čavara, da sve što radi HDZ i predsjednik Čović dođe na udar onih koji optužuju i pokazuju govor mržnje.

“Smatram da migrantska kriza nije samo humanitarno pitanje nego je to sigurnosno pitanje. Jasno je da migracije nisu slučajne i neusmjeravane, i treba vidjeti zašto je neko odredio da u BiH koja ni ekonomski ni sigurnosno nije u stanju prihvatiti veliki broj izbjeglica. Postavlja se pitanje kako odgovoriti ukupno na krizu, a moj je stav da migracije treba riješiti u uzroku a to je zaustaviti ratove na Bliskom Istoku i osigurati da niko nema potrebe da pod svaku cijenu traži prostor da živi u Zapadnoj Evropi, a ni Bosni i Hercegovini to nije neka velika sreća”, zaključio je Čavara.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara