Naslovnica Svijet Evropa Cavusoglu: Vr...

Cavusoglu: Vrijeme je da se okonča zategnutost u odnosima sa SAD-om

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je, nakon sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u Washingtonu, istakao kako je došlo vrijeme da prestanu zategnutosti u odnosima sa SAD-om.

23

– Smatramo da je vrijeme da se okonča zategnutost u odnosima sa SAD-om. Sirija je značajan korak u tom smjeru – rekao je Cavusoglu novinarima nakon sastanka s američkim kolegom, javlja agencija Anadolija.

Istakao je i kako Turska ne prihvata prijetnje u vezi s pitanjem isporuke aviona F-35.

– Isporuka aviona F-35 bit će obavljena 21. juna, kao što je i ranije bilo planirano. Nije bilo nikakvih promjena – kazao je turski šef diplomatije.

Naglasio je da je tokom sastanka u Washingtonu potvrđena mapa puta koja uključuje i uspostavu sigurnosti i stabilnosti u sirijskom Manbiju.

– Bit će omogućen povratak onima koji su pod pritiskom PKK/YPG-a morali napustiti svoje domove u Manbiju. Radit će se i na parametrima za mapu puta kako bi teroristička organizacija PKK/YPG bila uklonjena iz Manbija – rekao je Cavusoglu.

Istakao je i kako mu je Pompeo kazao da američki FBI ozbiljno istražuje pitanje FETO-a u SAD-u.

– Američki državni sekretar Mike Pompeo mi je kazao da postoje vrlo ozbiljne istrage FBI-a po pitanju FETO-a u SAD-u – kazao je Cavusoglu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo primio je danas šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglua u sjedištu State Departmenta u Washingtonu.

Cavusoglu je u službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) doputovao sinoć, a današnji njegov sastanak s američkim kolegom Pompeom smatra se krucijalnim za buduće tursko-američke odnose.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.