Naslovnica BiH CCI podnio tu...

  CCI podnio tužbu protiv Vlade HNK-a zbog netransparentnosti

  19

  Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa ocijenila je lošim rad Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u mandatu od 2014. do 2018. godine, a zbog njezine netransparentnosti CCI je podnio i tužbu.

  Vlada HNK je, stoji u priopćenju CCI-ja, pokazala zabrinjavajuću sklonost potpunom zatvaranju, netransparentnosti i nedemokratičnosti. Javnosti se, dodaje se, onemogućava cjelovit uvid u rad Vlade, zbog čega je CCI, nakon što je iscrpio sve druge mogućnosti, podnio tužbu protiv Vlade HNK-a.

  Aktualna Vlada HNK imala je broj redovitih sjednica skoro dvostruko manji od propisanog. Nedostatak redovnih sjednica, podsjećaju u CCI-ju, pokušao se nadoknaditi neprimjereno velikim brojem izvanrednih i hitnih, telefonskih sjednica.

  “Na hitnim, telefonskim sjednicama Vlada je odlučivala o zapošljavanju, imenovanjima na funkcije, javnim nabavkama, preraspodjeli i odobravanju sredstava iz proračuna itd., pa sve do odluka o – kreditnom zaduženju”, upozorili su iz CCI-ja.

  Dodaju kako je kantonalna vlada imala u svom mandatu i skroman rezultat u realizaciji razmotrenih mjera ali i zakona, utvrđujući manje od jednog mjesečno.

  “Nisu npr. od Vlade utvrđeni, pa time ni u Skupštini usvojeni: Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, Zakon o uzgoju, zaštiti i upravljanju šumskim resursima u HNK-u, Zakon o turističkim zajednicama i promociji turizma, Zakon o robnim rezervama, Zakon o obrtu, Zakon o udžbenicima, Zakon o inspekcijama, Zakon o javnom okupljanju”, navodi se u priopćenju.

  Vlada HNK je tijekom aktualnog mandata utvrdila Strategiju za provođenje reforme iz oblasti zdravstva, Strategiju za borbu protiv korupcije i konačno (ali sa ozbiljnim kašnjenjem) Strategiju razvoja HNK.

  Zakon o proračunima u FBiH jasno propisuje da Vlada nacrt proračuna treba utvrditi najkasnije do 1.11., Vlada ili kasni s ispunjavanjem te obaveze ili proračun uopće ne usvaja u nacrtu, a Vlada kasni i s usvajanjem mjera za zaustavljanje “bijele kuge”, smatraju u CCI-ju.

  Podsjećaju kako se tijekom aktualnog mandata broj stanovnika u HNK-u smanjio za više od 5500, u čemu značajan udio ima masovno iseljavanje mladih obitelji iz zemlje.

  Sumirajući rezultate rada Skupštine HNK-a, iz nevladine organizacije podsjećaju kako je ona u svom u aktualnom mandatu usvojila svega 26 zakona, što je za 16 zakona (ili 38 posto) manje od broja zakona usvojenih u prethodnom mandatu. Pri tome, od 26 usvojenih zakona, svega njih 11 su novi, tzv. temeljni zakoni.

  Razlog tako niske realizacije zakona je, mišljenja su u CCI-ju, krajnje nemaran odnos Skupštine prema svojim planiranim obvezama.

  Dodaje se kako je za četiri godine mandata, Skupština usvojila tek jednu strategiju razvoja, i to u svibnju u 2017. godine, kada je ovaj kanton prestalo biti jedini u Federaciji BiH, bez usvojene strategije.

  Presudnu odgovornost za to, smatraju u CCI-ju, snosi Vlada kao priređivač najvećeg broja mjera koje dolaze na dnevni red Skupštine.

  CCI dodaje kako još nisu izvršene ustavne promjene kojima bi se implementirale presude Ustavnoga suda FBiH o konstitutivnosti naroda i Ustav Kantona usuglasio s Ustavom FBiH.

  Sramno je, prije svega za Skupštinu HNK, da je Ustavni sud morao intervenirati i svojom presudom naložiti ispunjavanje uvjeta ravnopravnosti konstitutivnih naroda, ocjenjuju u CCI-ju.

  “Sagledavajući rezultate rada vlasti u HNK-a, u mandatu koji je na svom kraju, ne možemo se oteti utisku da bi se netko iz vlasti ponovo (ranije predsjedavajući Skupštine jer su građani godinu dana čekali na formiranje izvršne vlasti 2015.) morao ispričat građanima za sve što je trebalo ali je propušteno da se uradi u protekle četiri godine, uključujući činjenicu da građani Mostara, i pored svih apela domaće javnosti i truda predstavnika međunarodne zajednice, i dalje ostaju bez rješenja svog statusa, u političkom vakuumu, koji im onemogućava da biraju svoju lokalnu vlast”, poručili su iz CCI-ja.

   

   

   

   

  Visoko.co.ba/Fena

   

   

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.