CCI poziva Kolegij Skupštine ZDK da razmatra revizorske izvještaje

100

Povodom sjednice Kolegija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, zakazane za petak, 22. oktobra, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju članove Kolegija da revizorske izvještaje za institucije ZDK objavljene u ovoj godini uvrste na dnevni red predstojeće sjednice, te omoguće svim zastupnicima da o njima raspravljaju.

Kako bi se osigurala kvalitetna rasprava, uz revizorske izvještaje potrebno je razmatrati i Planove za otklanjanje nepravilnosti i slabosti konstatovane u izvještajima, a čija izrada je zakonska obaveza revidiranih institucija.

CCI podsjeća da je protiv aktuelnog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Omera Škalje, Tužilaštvo ZDK formiralo predmet na osnovu nalaza iz revizorskog izvještaja, onog o kojem Skupština nije raspravljala.

– Sve dok Skupština ne preuzme nadzor nad revizorskim nalazima i preporukama, institucije su
ohrabrene da i dalje ignorišu revizorske preporuke i ponavljaju greške kontinuirano, dok građani snose štetu, jer se njihov novac nastavlja trošiti neefikasno i u suprotnosti sa pravnim propisima – upozoravaju iz CCI-ja.

CCI provode projekt ‘Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini’ uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH, saopćeno je iz CCI-ja.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.