CIK BiH / Preliminarni rezultati: Ovo su novi vijećnici Gradskog vijeća Visoko

4815
Foto: Visoko.co.ba

Izborni proces u Visokom privodi se kraju, pa je tako Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) objavila preliminarne rezultate za sva biračka mjesta na području našeg grada. U praktičnom smislu to znači da su prebrojani glasovi sa svakog od 52 biračka mjesta u Visokom, te da je moguće kompletirati sve rezultate izbora gotovo sa stopostotnom sigurnošću.

MARKETING

Inače, prema statistici CIK-a BiH, pravo glasa na ovim lokalnim izborima u Visokom imala su 34.084 birača. Pravo glasa iskoristila su 20.753 birača, što znači da je izlaznost iznosila nešto malo više od 60%. Ukupno je zabilježeno 19.298 (92,99%) važećih listića, 360 (1,73%) nevažećih prazni listića i 1.095 (5,28%) nevažećih listića po drugim kriterijima.

Voljom građana određeno je da će u naredne četiri godine gradonačelnik Visokog biti kandidat SDA Mirza Ganić, koji je osvojio 10.190 glasova. Njegovi protukandidati sad već bivša gradonačelnica Visokog Amra Babić (nezavisna kandidatkinja) i aktuelni ministar MUP-a ZDK-a Dario Pekić (A-SDA) osvojili su 8.107, odnosno 1.422 glasa.

Grafike / Analiza izbora u Visokom: Kako su glasale mjesne zajednice, ko ulazi u gradsko vijeće…

Također, određeno je i ko su novi vijećnici u Gradskom vijeću Grada Visoko za naredni četverogodišnji mandat, a parlamentarne stranke i liste koje su dobile povjerenje građana su: SDA sa 10 mandata, Nezavisna lista – Zajedno za Visoko sa šest mandata, A-SDA i SDP sa po dva mandata i NB, PzP, DF, SBB i NiP sa po jednim mandatom.

Prema ovim preliminarnim rezultatima, u klupama Gradskog vijeća Visoko tako će u naredne četiri godine sjediti:

SDA – 10 mandata

Esad Semić
Mirela Mateša Bukva
Emir Džafić
Zijada Smailagić
Edin Lopo
Fikret Dervišbegović
Kemal Mušinbegović
Almir Ljeskovica
Zijad Breščić
Emina Jusić.

Zajedno za Visoko – 6 mandata

Aida Zerdo
Bajro Fejzić
Edin Džafić
Kemal Kardaš
Izet Smajević
Elvir Špiodić

ASDA – 2 mandata

Nikola Pekić
Nedim Hurem

SDP – 2 vijećnika

Belmin Zukan
Admir Babić

NB – 1 mandat

Mirsad Čučuk

PzP – 1 mandat

Tarik Halilović

DF – 1 mandat

Nedžad Mehmedagić

NiP – 1 mandat

Suad Agić

SBB – 1 vijećnik

Vahid Ramić

Inače, prema statistici CIK-a BiH, pravo glasa na ovim lokalnim izborima u Visokom imalo je 34.084 birača. Pravo glasa iskoristilo je 20.753 birača, što znači da je izlaznost iznosila nešto malo više od 60%. Ukupno je zabilježeno 19.298 (92,99%) važećih listića, 360 (1,73%) nevažećih prazni listića i 1.095 (5,28%) nevažećih listića po drugim kriterijima.

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara