CIK BiH usvojio budžetski zahtjev za 2020. godinu

119

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na sjednici usvojila budžetski zahtjev za 2020. godinu u iznosu od 4.107.000 KM za finansiranje lokalnih izbora 2020. godine. Dodatna potrošnja za 2020. godinu na tekućim izdacima odnosi se na troškove izbora u Gradu Mostaru.

MARKETING

Također, Delegacija Evropske unije u BiH osigurala je sredstva iz programa IPA u iznosu od 300.000 eura za potrebe izrade strategije koja bi izborni proces u BiH učinila transparentnijim i efikasnijim. U budžetu CIK BiH za 2020. godinu planirana su sredstva za provedbu Pilot projekta provedbe izbora uz pomoć novih tehnologija.

CIK BiH je također učestvovao i u istraživanju u organizaciji Međunarodnog instituta za demokratiju i izbornu pomoć iz Švedske i Izborna komisija Australije, koji pripremaju globalno istraživanje o statusu upravljanja rizicima u izborima.

Cilj istraživanja je razvoj Uputstva o upravljanju rizicima i izrada Publikacije kao prvog ikada urađenog resursa znanja koji će tijelima za provedbu izbora pružiti set normativnih i operativnih iskustava za uspostavu ili unapređenje sistema upravljanja rizicima u izborima, saopćeno je iz CIK-a.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara