Naslovnica BiH CIK nije rasp...

  CIK nije raspravljao o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH

  18

  Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije raspravljala o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, jer ta tačka nije uvrštena na dnevni red.

  Član CIK-a Suad Arnautović predložio je da se raspravlja o prijedlogu koji je on sačinio s kolegom Ahmetom Šantićem, ali to nije uvršteno u dnevni red budući da su “za” glasali Arnautović, Šantić i Irena Hadžiabdić a četiri člana CIK-a su bila protiv.

  Predsjednik CIK-a Branko Petrić je istakao da je trebalo da i drugi članovi CIK-a dostave svoje prijedloge i da će onda on podržati onaj koji mu budu prihvatljiv, a ako mu nijedan ne bude prihvatljiv onda će dati svoj prijedlog.

  Naveo je da bi na nekoj od narednih sjednica trebalo raspravljati o prijedlozima za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

  Šantić je nakon sjednice rekao novinarima da je Stručna služba CIK-a pripremila četiri radna materijala, te da su on i kolega Arnautović za današnju sjednicu predložili prvi nastojeći da on obuhvata principe Ustava FBiH, uz jedan izuzetak.

  – To bi značilo da unesemo odredbu da, ukoliko nema izabranih predstavnika iz bilo kojeg naroda nakon kompletne procedure predviđene izbornim zakonom, ta mjesta budu popunjena od neizabranih predstavnika u kantonalnim skupštinama koji imaju najveći broj glasova – pojasnio je Šantić.

  Dodao je da je to u suštini posao parlamenata i da se radi o suviše ozbiljnoj materiji da bi se njome bavila samo Centralna izborna komisija.

  federalna.ba/visoko.co.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.